tiistai 20. tammikuuta 2015

Lemmikki vai tuotantoeläin?

Mohikaani-pässi ja Menninkäinen-tyttönen.
Meille on syntynyt tänä vuonna yhdeksän karitsaa. Pässi oli emäntien kanssa laitumella viime kesänä ja syksyllä, mutta eihän sitä voi varmaksi sanoa ettäkö olisi natsannut. Tammikuun alussa syntyi kaksi pikkuista ja nyt viikon sisällä on tullut seitsemän lisää. Neljät kaksoset ja yksi Mauno-pässi. Yksi karitsa syntyi kuolleena. Vielä on kymmenen uuhta, jotka voivat hyvinkin karitsoida.
 
En voinut kuvitellakaan, miten pieniä karitsat ovat! Pienempiä kuin meidän kissamme! Olin ihan varma, etteivät kaikkein kirpuimmat selviä millään, mutta niin vain siellä vedetään jo sellaista rallia kamujen kanssa että oksat pois! Yksi äideistä pitää kaksosensa kurissa ja nuhteessa, eikä päästä niitä silmistään. Toisinaan nämäkin kaksoset uskaltautuvat riehumaan karitsakavereidensa kanssa.
 
Pienimmät karitsoista - Mohikaani ja Menninkäinen - mahtuvat seisomaan emänsä alla. Muut ottavat maitoimut sivulta tai takaa. Ja häntä heiluu niin vimmatusti, kun suuhun saa makeata maitoa. Pitkään karitsat eivät tissillä aina kerrallaan viihdy, vaan imuttelemassa käydään useita kertoja päivän aikana.
 
Yhden ja kolmen päivän ikäiset kaverukset.
 Jotenkin on ihan valtavan vaikea, suorastaan täysin mahdotonta katsoa karitsoja lihantuottajan näkökulmasta. Tosiasia on, että me emme voi pitää kaikkia. Karitsojahan syntyy vuodessa useita kymmeniä ja tilaa on rajallisesti. Karitsat menevät teuraaksi noin vuoden ikäisinä - riippuen kysynnästä. Tänä keväänä menee teuraaksi muutama pässi.
 
Ehkä se on näiden karitsoidenkin kanssa sama, mitä vasikoiden: ensimmäisiin kiintyy erityisesti. Pitäisi vain osata luoda sellainen järkevä hoitosuhde. Eläin saa meiltä parhaan mahdollisimman hoidon, minkä jälkeen se siirtyy tuotantoketjussa eteenpäin.

Meni oma aikansa ennen kuin pystyin syömään meiltä peräisin olevaa lihaa. Jotakin edistystä lienee kuitenkin tapahtunut, kun suorastaan odotan pääseväni maistamaan, miltä maistuu luomukyytönliha. Kenties ensi vuonna odotukseeni vastataan.
 
Mohikaani ryhtymässä unille.

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kyllä! :) Ovat niin mainioita tapauksia. Ihan ilokseen katselee aina iltaisin, kun karitsat järjestävät iltavimmat karsinassa. Päästä päähän juostaan porukalla!
      Viime yönä syntyi taas kolme uutta piiperoista <3 Nyt pikkuisia on jo kolmetoista.

      Poista