torstai 14. marraskuuta 2013

Rouhealla kädellä - ja eläimet kiittävät

Kerttu-vasikka on onnellinen ja hyvinvoiva, vaikka se onkin ilmeisesti liukastunut
lantakäytävällä ja saanut likaa turkkiinsa. 
Onpas ollut mielenkiintoista seurata uusin silmin keskustelua, jonka eilinen 45-minuuttia-ohjelma on aiheuttanut. En katsonut ohjelmaa, mutta ystäväni kyseli facebookin kautta, että mitä mieltä olen asiasta, joten pitihän kuvia käydä katsomassa. Ohjelmalla en mieltäni pahoita.

En ole mikään asiantuntija, mutta näin maallikkona ja reilun vuoden maataloutta seuranneena ja sen parissa touhunneena tiedän jotain eläinten oloista.

Puhtaus on saanut uuden merkityksen. Navettaa on yksinkertaisesti mahdoton pitää puhtaana. Kun saat siistittyä jonkun kohdan, pian siinä on höyryävä läjä. Navetan voi kuitenkin pitää siistinä. Parret (eläinten makuupaikat pihatossa) siivotaan ja kuivitetaan pari kertaa päivässä, lantakone kolaa lantaa käytäviltä. Ruokintapöytä putsataan traktorin kauhalla ennen kuin uudet paalit laitetaan tarjolle.

Navetalla, tallilla, lampolassa, kanalassa, missä tahansa eläinten "kodissa" ihminen toimii varsin rouhealla kädellä. Sitä olen itsekin opetellut viime kuukausina. Kaiken ei tarvitse olla tiptop; siihen ei ole voimia, tarvetta eikä aikaa.

Eläinten puhtaana pitäminen pihatossa, missä eläimet saavat liikkua vapaasti, on täysin mahdotonta. Lehmät eivät katso, mihin menevät makuulle. Ne saattavat seisoa niin, että toinen lehmä paskantaa toisen kylkeen. Ja lehmähän paskantaa ja paljon päivän aikana. Ja kuten isäntä on monesti sanonut: heinä muuttaa lehmän sisällä muotoaan lannaksi, ei se sen kummempaa ole.

Lehmät tykkäävät myös nujuta ja ottaa mittaa toisistaan - rapatessa roiskuu. Ja entäpä se, kun eläimet ovat kiimassa ja hyppivät toistensa päällä likaisine sorkkineen, tai kun sonni yrittää astua hiehoa tai lehmää. Laitumella on sitten lannan lisäksi multaa, mutaa, hiekkaa ja muuta löllöä.

Pihatossa on tilaa. Kyytöt perhepedissään.
Suomessa on aktivistien kuvissa esiintyviä parsinavettoja. Toistaiseksi ne ovat ihan laillinen tuotantoympäristö. Nähtyäni sellaisen viime syksynä, säikähdin. Tuntui pahalta eläinten puolesta. Mutta nämä ovat niitä maanviljelijöiden ratkaisuja, miten he haluavat toimia. Kuluttaja voi sitten tehdä oman valintansa kaupassa. Esimerkiksi luomumaitoa ei saa tuottaa parsinavetoissa vaan pihatoissa.

Parsinavetassa eläimet pidetään kiinni useamman kuukauden ajan. Yhdessä aktivistien ottamassa kuvassa eläimen sorkat ovat lantaritilällä, mikä johtuu siitä, että parsi on tosiaan liian lyhyt. Kymmenen vuotta sitten mitat olivat tuota luokkaa. Eläinten koko on kuitenkin kasvanut ja parsiratkaisuja pitää muokata sitä mukaan.

Meillä navetta toimii pihattoperiaatteella. Makuuparsilla eläimet voivat oleskella. Ruokintapöydällä on aina syömistä, joten eläimet voivat halutessaan ruokailla. Ruokintapaikkoja pitää olla vähintään niin monta kuin on eläimiä. Eläimet pääsevät liikkumaan vapaasti ulos ja sieltä sisälle. Ja koska niitä ei lypsetä, eläimet saavat elää oman luontaisen rytminsä mukaisesti. Kiirettä ei tunneta.

Se, että meillä eläimet ovat joko maisemanhoitotehtävissä tai sitten ne ovat lihakarjaa, mahdollistaa vapaampien ratkaisujen tekemisen navetassa. Lypsykarjalle on paljon tarkemmat määräykset. Muiden eläinten, kuten lampaiden pitäminen samassa tilassa lypsykarjan kanssa, on mahdotonta.

Olojen on kuitenkin oltava määräysten mukaisia. Luomunavetan pitää olla rakenteeltaan tietynlainen; esimerkiksi ikkunoita pitää olla tietty määrä kokonaispinta-alasta. Se, että lähtisi tietoisesti rikkomaan määräyksiä, on silkkaa tyhmyyttä. Tarkastuksia tiloille tehdään säännöllisesti, ja jos jotain moitittavaa löytyy, tuntuu se kukkarossa pahemman kerran.

Eläimet ovat brutaaleja ihmissilmin katsottuna. Synnytettyään emä syö sikiökalvot ja jopa muut kohdusta tulevat härpäkkeet. Eläimet haistelevat ja nuolevat toistensa sukuelimiä. Tänään näin, kun sonni laittoi kielensä hiehon virtsasuihkun alle. Vasikankakka on koirien suurta herkkua. Pässikaritsat pökkivät toisiaan pyllyyn. Tämä on sitä eläimellistä menoa, jota ihmisen on suorastaan häpeällistä lähteä arvostelemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti