torstai 8. tammikuuta 2015

Kyyttötyttönen odotti navetalla

Katinka ja sen unille käyvä pikkutyttönen.
Kun emäntien parissa huhkii sonni, ei vasikoiden syntymiä osaa tarkalleen ennustaa. Jos edes sinnepäinkään. Jaakko Kulta on hoitanut työnsä ansiokkaasti, joten erittäin todennäköisesti tämäkin tuore kyyttöemo poikii taas vuoden päästä. Sonni näköjään astui Katinkan heti, kun tilaisuus siihen tuli.

Tervetuloa joukkoon.
Navetalla odotti tänään yllätys, kun huhtikuussa kaksi vuotta täyttävä Katinka oli pyöräyttänyt päivällä pienokaisen. Poikiva eläin etsii yleensä rauhallisen sopen ja niin Katinkakin oli mennyt navetan nurkassa olevaan isohkoon karsinaan. Vasikka ei ollut pirteimmästä päästä, vaan se piti auttaa emän tissille. Onneksi Katinka käyttäytyi rauhallisesti ja antoi auttaa. Joskus emä on hyvinkin ärhäkkä, eikä ihmisellä ole sen mielestä mitään asiaa lähelle. Katinkan tyttövasikka sai ternimaitonsa ja tekikin heti sen jälkeen pihkakakkansa. Lähtökohdat ovat siis hyvät. Silti jännittää mennä aamulla navetalle; missä kunnossa vasikka onkaan?

Katinka tuli meille viime vuoden helmikuussa yhdessä kolmen muun kyytön kanssa. Tämä on siis ensimmäinen poikinut tuosta neljän sakista. Näitä nuorempia kyyttöjä on yhteensä kymmenen ja niiden odotetaan poikivan alkuvuoden ja kevään aikana. Ydinkarjasta, jossa on 12 emäntää, on poikimatta kaksi. Eli maailman kyyttökanta kasvaa hitaasti mutta - toivottavasti - varmasti. Pitäisikin ottaa selvää, kuinka monta kyyttöä on olemassa. Viimeisimmän tiedon mukaan yksilöitä on noin 800. Meillä kyyttöjä on nyt 35.

Tässä minä nyt olen.
Millikin tuli katsastamaan tilanteen keikkuen tuttuun tapaaan olkapäällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti