sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Uunien lämmittämistä ja pyykin pesua

Onkos täällä ulkona ketään? No on. Kyytöt ovat sisukkaimpia ulkoilijoita kovilla pakkasilla.
Nyt on päästy taas maistamaan maalla asumisen ihanuutta näin pakkaspäivinä. Tänä aamuna mittari näytti -28:ta. Eipä oikeastaan muuta ehdikään kuin pitää mökkiä ja navettaa mahdollisimman lämpimänä. Ja pestä pyykkiä. Isännän eilinen uunin lämmitysyritys meni aivan persiilleen. Yhdessä makuuhuoneessa olevaa pikku uunia ei ole lämmitetty vuosiin. Ja lopulta se tuprutti semmoiset savut sisään, että koko huone piti pestä petivaatteista seiniin ja vaatteista verhoihin. Pesu-urakka on vielä kesken. Mutta tulipahan testattua, että vetääkö hormi vai eikö se vedä.

Navetalla ei ole sen kummempaa lämmitystä kuin mitä eläimet itse tuottavat. Myös erilaisilla ratkaisuilla, kuten aukkojen tukkimisella, pystyy estämään lämmön karkaamisen harakoille. Eilen olin portsarina, kun isäntä ajoi rehua sisälle - auoin ja suljin ovia.

Ongelmia aiheuttaa navetalla oleva paska. Se kun jäätyy käytäville, niin sitä ei saa sieltä pois millään käsipelillä. Pakkaset näyttävät ennustusten mukaan jatkuvan, joten en tiedä... varmasti kökin siellä ensi viikolla höyrypuhaltimien kanssa ja sulatan paskaa. Tai sitten on jotenkin telepaattisesti ohjattava eläimet tekemään tarpeensa ulos.

Missä se isäntä on? Ääni kuuluu, mutta mitään ei näy.
Puita on saanut polttaa urakalla talon keskusuunissa. Lisäksi meillä on leivinuuni, joka lämmittää ns. vanhaa puolta rakennuksesta. Kaikkiaan neliöitä on yli 300.

Tänä sunnuntaiaamuna tilanne oli aivan ihanteellinen: puita ei enää ollut, joten niitä piti käydä tekemässä. Onneksi pihalla oli jo niitä metsästä kuljettamiamme rankoja, joita sitten pilkottiin ja kuskattiin sisälle kuivumaan. Leivinuuniin oli laittaa jo hieman kuivahtaneita puita. Tosin uunin sytyttämiseen meni noin tunti, mutta I did it! Ikean pahvilaatikko meni kymmeniksi paloiksi, mutta lopulta leimahti.

Sieltähän se tulee. Puukuorman kanssa.
Mansikkapenkitkin ovat saaneet lunta ylleen.
Vilukissamme Nelli on nukkunut koko päivän. Sylissä, sängyssä, penkillä, alahyllyllä...
Tuli syttyi leivinuuniin monien viritelmien jälkeen.

2 kommenttia:

 1. Kyllä täytyy sanoa että pakkanen on ihan hanurista :D
  Puuta palaa ja palelee kun ulos täytyy mennä. Onneksi navetta on sula ja kylmäpihattokin ihan vedoton ja tyyni.
  Kissa kyllä tietää miten pakkanen pitää ottaa. Voi kun ihminenkin voisi.
  Ihana tuo Nelli kisu <3
  Eikös maalla olekkin ihanaa. Huomaa että osaa mitä vain :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkona on kyllä tosi kaunista näin pakkasella! Navetallakin on yllättävän lämmintä. Lanta pitäisi saada jotenkin liikkeelle, mutta kuilut ovat jäässä :( odotellaan sään lämpenemistä.
   Kyllä myö otettiin eilen yhet päikkärit Nellin kanssa. Ihan kääriydyttiin peittojen alle <3 Nellillä on tapana tulla aina sohvalle tai sängylle kävelemään, jos siihen joku menee pitkäkseen. Kisunen kiertää rinkiä, menee pitkin ja poikin päältämme ja kehrää. Välillä käy aina nuuhkimassa meidän neniämme, Lopulta lösähtää yhtäkkiä johonkin kohtaan ja ottaa muutaman tunnin unet. Toisinaan pitää ihan painaa toinen alas ja sanoa että: rau-hoi-tu. :D

   Poista