keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Separoija kävi kylässä

Kuiva-aine.
Minä en oikeastaan osaa kirjoittaa tästä aiheesta yhtään mitään. Mutta meillä siis kävi lietteen separoija. Separoinnissa lietteestä erotetaan erilleen kuiva-aine ja neste. Näin lietesäiliöön jää runsaasti lisätilaa ja lietelogistiikka muodostuu edullisemmaksi. Näin lukee Reiskoneen nettisivuilla. Sieltä löytyy muutenkin runsaasti lisäinfoa aiheesta.

Separoinnin jälkeen neste jää siis lietesäiliöön ja kuiva-aine tulee separointikoneesta ulos erilliskasaan. Isäntä tuossa kertoi, että kuiva-aine on pääosin sitä, mitä lehmä on syönyt eli meidän tapauksessamme heinää. Kuiva-aineessa on myös fosforia ja kalia, mitä erityisesti mansikka tarvitsee sadontuotantoon. Typpi jäi puolestaan siihen nesteeseen. Typpeä ei kaivata mansikkamaahan, koska se kasvattaa vain lehtimassaa mutta ei satoa.

Isäntä tuntui ainakin olevan ihan liekeissä asiasta; hyvä ettei hypännyt kuiva-ainekasaan. Kaikkiaan operaatioon meni aikaa muutama tunti. Ensin liete piti sekoittaa, minkä jälkeen Savelan Tero ryhtyi hommiin.

Osa kuiva-aineesta menee lannoitteeksi tulevaan mansikkamaahan ilmeisesti jo tänä syksynä.Koko satsi, mitä muutamassa tunnissa saatiin lietesäiliöstä kasaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti