sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Hötäkkää ja lötköilyä

Mansikkashow alkaa olla siinä pisteessä, että erityisesti isännän on aika keskittyä pikkuhiljaa muihin töihin. Nyt alkuviikosta olisi vallan hienoa, jos löytäisimme muutaman itsepoimijan vieraaksemme. Kilohinta kerätylle mansikalle on 3 euroa. Pienempien mehumarjojen joukossa on myös isoja mollukoita, joten kannattaa tulla poimimaan. Yhteyttä voi ottaa numeroon 040 5919 836. Viestiä voi laittaa myös facebookin kautta.

Loppuviikosta ryhdymme ajamaan rivivälejä, kitkemään penkkejä ja poistamaan rönsyjä. Rivivälien apilikko on toiminut hyvänä kosteuttajana. Aamukasteet on kuljetettu maahan, joten senkään vuoksi mansikkapenkkejä ei ole tarvinnut kastella kertaakaan tänä kesänä. Mansikkapenkeissä kulkee tihkutusletkuja, mitä kautta kastelu onnistuu jos on tarpeen.

Lampaat ovat laiduntaneet Syntiniemessä jo useamman viikon. Olemme saaneet mahtavaa palautetta ja kiitosta näistä Sotkamon kylän kesävieraista. Niitä on käyty tervehtimässä runsain joukoin päivittäin. Lampaat ovat Syntiniemessä vielä tulevan viikon, mutta sen jälkeen ne siirtyvät hoitamaan Naapurinvaaran perinnebiotooppimaisemaa. Parinkymmenen hehtaarin alue sijaitsee Naapurinvaaran koulun yläpuolella. Sielläkin voi käydä retkeilemässä. Tosin alue on isompi kuin Syntiniemi, mutta kyllä lampaat sieltäkin löytää. Kyyttöjä emme tänä kesänä vie Naapurinvaaralle, vaan ne laiduntavat täällä kotitilalla. Jos kyytöt kiinnostavat, niin niitä voi tulla tervehtimään tänne Tipasojalle.

"Mamma" Syntiniemessä illanhämyssä.
Lampaat seurasivat meitä portille.
Nyt tiistaina meille tulee separoija Reisjärveltä. Isännän tuttava erottelee laitteellaan naudan lietelannasta kuivan aineen, mikä otetaan sitten kasaan ja kompostoidaan. Ensi keväänä sillä perustamislannoitetaan tulevat mansikkamaat. Mansikkaa on siis tarkoitus laittaa lisää kasvamaan. Mutta tästä tiistain operaatiosta laitan kuvia sitten tänne blogiinkin.

Mutta on tässä kaiken hötäkän keskellä ehditty myös rentoutua. Olin poikieni kanssa muutamana päivänä Hiukassa uimassa. Hiukan hiekkaranta sijaitsee aivan Sotkamon kylällä pesäpallostadionin kupeessa. Isäntäkin kävi parina päivänä rannalla, mutta vielä on harjoittelemista, mitä tulee lötköttelyyn. Mies makasi keskellä arkipäivää rannalla. Kysyin, että tekeekö tiukkaa maata siinä? Vastaus oli että kyllä tekee. Lopulta hän kuitenkin nukahti siihen hietikolle. Tänä sunnuntaiaamuna oli kello soimassa jo kuudelta. Miehen oli tarkoitus lähteä äestämään peltoja. Yöllä hän oli kuitenkin laittanut herätyksen pois ja heräsimme lopulta vähän ennen yhdeksää. Ei mennyt kuulkaas montaakaan minuuttia, kun alkoi mutina ja jupina pitkään nukkumisesta. Armollisuusharjoituksia jatketaan.

Rantaleikkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti