sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Iltapuhteita itikoiden seurassa

Siementä vakoon.
Niinhän siinä sitten kävi, että eilen illalla hikisen navetalla huhkimisen ja sen jälkeisen jääkiekkopainotteisen sohvalla lojumisen jälkeen ei suinkaan saanut siirtyä sänkyyn nukkumaan. Isäntä katseli ikkunasta ulos taivaalle ja tuumasi, että huomenna sataa vettä. Arvasin, että "käsky" kävi pellolle.

Istutuskaverinani oli isännän tytär, joten siinä me istuimme illalla puolikymmeneltä perunanistutushäkkyrän päällä ja sykäsimme siemenperunoita kuppeihin. Ei oo todellista, näin maalla vietetään lauantai-iltaa, kuului vastapäätäni. Mutta hyvä mielihän siitä lopulta tuli meille kaikille, kun 300 kiloa siemenperunaa oli saatu istutettua ns. hyvän sään aikaan.

Valmet valmiina lähtöön.
Perunanistutuskone.
Istutuskone takaa päin.
Isäntä oli saanut istutuskoneen ja Valmetin lainaan, joten laitteiston puolesta kaikki oli mallillaan. Oma traktorimme (nykyisin Jontikka) ei sovi tähän hommaan lainkaan, sillä siinä on niin leveät renkaat, jotka polkevat penkit sitä mukaa, kun niitä saa tehtyä.

Tuo istutuskonehan toimii niin, että se tekee samalla vaon ja peittelee sen. Sivuilla oleville ritilöille laitettiin puiset laatikot, mistä siemenperunoita noukittiin kuppeihin. Kupit ovat kiinni tuossa keltaisessa nauhassa, joka pyörii aika vinhaa vauhtia. Miehen rähmäkäpälöistä ei tähän hommaan olisi. Sen verran nopea ja näppärä tuossa istutushommassa sai olla. Traktorilla kun pääsi menemään tiettyä vauhtia; ei yhtään hiljempaa.

Koska lähtö pellolle tuli varsin äkkiä, ei siinä ehtinyt penkoa kaappeja hyttysmyrkkyjen toivossa. Niinpä ainakin minä sain osakseni arviolta 178 itikanpistoa ja tunnetusti ne kesän ensimmäiset patit ovat varsin mojovia. Nukkumaan mennessä etsin Bepanthenia, jota löytyi vain pienen tiristyksen verran. Sitten muistin kalevalaisen jäsenkorjaajamme suositteleman tuotteen, jota olen hölvännyt milloin mihinkin vaivaan. Tämä Coolment tehoaa totta tosiaan myös hyttysenpuremiin! Kiitos Oili!

Auttaa myös hyttysenpistoihin.

Mustanaamio.
Tänä aamuna isäntä oli herännyt vahingossa jo kuudelta ja lähtenyt lähes suoraa päätä pellolle. Aamupäivänavetalla käynnin jälkeen suuntasimme jälleen pellolle, missä vaot jo odottivat. Tällä kertaa kylvettiin porkkanansiemeniä. Tai sinnehän se isäntä jäi kylvämään pieneen vesisateeseen. Minä olin kuulemma liian hidas. Äkkiä, äkkiä, ennen kuin kovemmat sateet tulevat.

 Porkkanansiemeniä oli tuhat ja ne kylvettiin tarkkuuskylvökoneella. Porkkanaa tulee noin 25 aarin verran. Ja juuri saamani tiedon mukaan - kunhan tämänhetkiset sateet lakkaavat - alkaa sipulin istuttaminen. Siihenpä ei sitten olekaan mitään vempeleitä, vaan mullassa mennään kontaten tai millä tyylillä kukin nyt tahtoo edetä.

Siellä se myysää. 
Tuhat porkkanansiementä.

Tarkkuuskylvökone kulkee käsipelillä.
Ystävämme hämähäkki.

2 kommenttia:

 1. Ahkerana siellä on oltu :D

  Tuo porkkananistutuskone on hieno.
  Joko puutarhavadelmaa on kasvamassa.Tai pitää suunnata torille :D

  Sade ja pieni ukkonen puhdisti ilmaa ihanasti ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole vielä, heh. Eikä taida nyt tähän showhun enää vadelmat mahtua. Saskatoonia ja herukkaa on ihan omaksi iloksi.

   Porkkananistutuskonekin on lainassa jostakin. Tää on niin hienoo, kun näitä koneita ja vehkeitä lainaillaan :) Onkohan olemassa joku facebook-ryhmä tällaista varten, hmmm.

   Täällä meillä sää viileni kummasti, kun tuuli kääntyi puhaltamaan pohjoisesta. Istutettiin just sitä sipulia. Piti tulla sisälle selvittämään päätä. Työasento on sen verran pökerryttävä!

   Poista