torstai 15. toukokuuta 2014

Puumat poistuivat talosta

Lähtijät ja navettaan jäävät piti erotella toisistaan ennen kuin teurasauto saapui pihaan.
Tällaisena päivänä sitä toivoo hetken olevansa kirjanpitäjän puoliso. Eipähän tarvitsisi kyynelehtiä isännän työn puolesta. Teurasauto kävi hakemassa seitsemän vanhinta rouvaa viimeiselle matkalleen. 

Sen verran olen jo järkeillyt tätä teurastamisasiaa, että nämäkin lehmät elivät pitkän, 6-7 vuoden elämän. Sanoinkin niille tänään, että niiden elämäntehtävä on nyt suoritettu. Jotenkin aavistelin, että osa niistä tiesi päiviensä päättyvän pian. Etenkin Yrtistä ja Almasta huomasi, että niiden sonnivasikoiden puoli vuotta kestänyt kasvattaminen ja hoitaminen oli ottanut voimille. Yövalvomisia tuskin oli, mutta muuten äideistä oli kyllä imetty mehut pois.

 Mutta päivä oli surullinen, vaikka sitä kuinka yrittää ajatella lihantuotannon näkökulmasta. Sydän pitäisi osata kovettaa tällaisena päivänä. Erityisesti suretti, kun Alma ei olisi millään tahtonut lähteä. Kääntyi monta kertaa auton ovelta pois ja pyrkiytyi Kippari-vasikkansa karsinaan. Viimeksi tänä aamuna se kävi imettämässä poikansa. Iltanavetalla Kaisa huusi ja selvästi etsiskeli emäänsä.

Jaakko Kullankin pitää nyt keskittyä hurvittelemaan ikätovereiden kanssa, kun puumat poistuivat talosta. Vanhat rouvat osasivat ottaa ilon irti sonnista. Vaikka Jaakko Kulta ei yltänytkään astua rouvia, niin yritys oli silti kova - ja siitäkös rouvat nauttivat. Usein ne myös makasivat sonnin kanssa vieretysten ja nauttivat läheisyydestä.

Karjan vanhin Yssi lähdön päivänä.
Kyyti saapui.

4 kommenttia:

 1. Niin se on,elämä on luopumista.
  Samaan teuraskyytiin lähti eilen meiltäkin kaksi lehmää. Toinen 12 vuotta ja toinen sitten kolme.

  Eilen lähti myös 27 kyyttöä uuteen kotiin elämään ja alkukarjaksi ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliko teiltä se sarvipäälehmä? Mahdottoman iso elukka ja mahdottoman pitkät sarvet. Meijän vanhat rouvat pelästyivät sen mylvintää, joten eivät senkään takia tahtoneet mennä kyytiin.

   Poista
  2. Ei meillä ole yhtään sarvipäätä ja meidän nupo hol lehmä on vielä navetassa. Poiki maaliskuussa ja lypsää aamuin illoin lypsykannun täyteen. Ihana Aarre lehmä,josta en luovu jos vain terveenä pysyy,
   Auto tuli meille 17.30 eli taisi käydä teillä ensin.
   Oli siinä kyydissä todella iso sarvipää lehmä ja kaksikin.Kenen lie sitten ollut.

   Poista
  3. Meillä on yksi sarvipää, Rusina. Se ylämaankarjalainen.
   Kuljetusfirmasta vai mistä ne nyt ovatkaan sanoneet, etteivät ota kyytiin isosarvisia. Sarvet pitäisi kuulemma leikata. Ihmettelimme, kun sellainen kuitenkin oli tuossa kyydissä..?

   Poista