lauantai 10. toukokuuta 2014

Talvi levätty, nyt hommiin

Siemenperunoita varastoon.
Olen jo tässä jonkin aikaa tuumannut - kaikella lämmöllä ja positiivisuudella - ettei maalla ikänsä asunut maanviljelijä ole koskaan elänyt normaalia elämää. Hänellä ei ole mitään tietoa arjesta ja viikonlopuista, pyhistä, lomakausista ja tokkopa edes vapaa-ajasta. Nytkin mennään kesää kohti ja monille se tarkoittaa sitä, että kauan odotettu kesäloma lähestyy. Maatalouden parissa tahti vain kiihtyy kesää kohti. Mutta eipä mitä, talvihan tässä on jo levätty ja kasattu voimia kesään, heh.

Sipulia.
Isäntä on tilaillut eväsaineksia ympäri Suomea. Kasvamaan laitetaan perunaa, porkkanaa, lanttua, naurista ja sipulia, ruista ja kauraa. Luomumansikka laitettiin maahan viime vuonna, joten siitäkin on jo jonkinlaista satoa luvassa.

Mikäli säidenherra ja muut luonnonhenget ovat juonessa mukana, niin näitä kaikkia herkkuja riittää ihan myyntiin asti. Ravintoloilta on jo nyt tullut kyselyjä, joten kiinnostusta lähiluomuruokaan on. Tarkoitus on, että luomuruokaa voisivat ostaa meiltä ihan yksittäisetkin kuluttajat. Kanatarhaa tehdään parhaillaan pihalle, joten muniakin tulla tupsahtelee jatkossa siihen malliin, ettemme millään ehdi itse niitä syödä.

Apilansiemenet pitäisi kohta käsitellä. Siemenet ovat kuivurissa ja ne pitää ajaa apilansiemenhankaimen läpi. Sen jälkeen siemenet käsitellään viskurilla, joka on kuulemma semmoinen vanhanaikainen lajittelija. Apilikko puidaan syksyllä ja siitä saadaan omaa siementä. Vuosien mittaan siitä on muodostunut kestävä kanta tilan kasvuolosuhteisiin. Näin tuumasi isäntä.

Tolppakasoja.
Sitten on vielä tämä lempipuuhani eli aitojen tekeminen. Aitoja pitäisi ensinnäkin käydä läpi tässä kotona että Naapurinvaaralla. Routa on nostanut tolppia ylös. Aitojen tekeminen on raskasta hommaa. Onneksi mönkijällä pääsee ajamaan lähes kaikkialla, joten ihan jalkapelinä tätä työtä ei tehdä. Naapurinvaaralle pitäisi rakentaa ihan uutta aitaa muutaman kilometrin (?) verran - tämä määrä pitää varmistaa isännältä. Siihen aitaukseen tulee työntekijöitä eli kyyttöjä vasta kesällä 2015. Tämän vuoden kesätyöntekijät viedään Naapurinvaaralle muutaman viikon sisällä.


Verkkoaitaa.

2 kommenttia:

 1. Ai,ai sitten kun syksy saapuu, tulen teille kaupoille,jos vain tavaraa riittää ja kesällä mansikat,nam :D
  Olisi se huisin ihanaa jos saisi luomutuotteita ja näin läheltä.
  Kyllä se niin on että ei maanviljelijä lomasta tiedä mutta oma valintamme tämä on.
  Hyvää Äitienpäivää ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa ostoksille ja muutenkin :)
   Kyllä, maanviljelijänä oleminen on niiiiin kutsumusammatti. Tai ei sitä oikein voi edes ammatiksi kutsua. Se on elämäntapa. Joku tuumasi eräällä reissulla, että maanviljelijällä on vapaata työaikaa - ei ole työaikaa, eikä vapaa-aikaa.
   Mukavaa äitienpäivää sinnekin! Me kävimme kylätalolla kyläyhdistyksen äitienpäiväjuhlassa. Kotona on sitten siivousta, pyykkäystä ja ruuanlaittoa... :)

   Poista