maanantai 30. kesäkuuta 2014

Vauvoja, vauvoja, vauvoja!

Jenna ja Lahja-tyttönen.
Täällä taas muutaman päivän tauon jälkeen. Olin Pohjois-Karjalassa viikon verran. Rakentelen kotikoloa sinnekin päin, sillä olen syksystä lähtien siellä joka toisen viikon lasteni koulunkäynnin vuoksi. Mutta olipas varsin hassua olla muutama päivä ilman minkäänlaista elektroniikkaa. Pojatkin saivat tauon pleikkarilla rätskyttämiseen, eikä televisiotakaan ollut saatikka tietokonetta. Kummasti sitä vaan tekemistä löytyy ilman noita vempaimia ja hyvä niin!

Lähdimme siis isännän kanssa matkaan tiistaina - tai ainakin yritimme lähteä. Mutta kuten aina, sitä sattuu ja tapahtuu juuri silloin, kun ei ehkä olisi se paras hetki. Mutta ihania asioitahan sitä taas tupsahti maailmaan. Jenna ja Jutta poikivat tiistaina aamupäivällä. Molemmat saivat tyttöset. Jutta ei vaan ryhtynyt imettämään vasikkaansa, vaan potki sitä pois tissiltä. Kaksikkoa piti seurailla aikansa.

Jutta ja vastasyntynyt Lotta-tyttö.

Ja niinhän siinä kävi, että Jutan Lotta-tyttöä pitää nyt sitten syöttää aamuin ja illoin. Jutalta ei ilmeisesti tule maitoa. Vasikka veti eilen iltapalaksi 4 litraa maitoa! Onneksi tästä kylältä löytyy tila, mistä saamme maitoa vasikalle.


Lotta iltapalalla.
Kiitos iltapalasta. Nyt nukkumaan.
Eilen aamulla oli käynyt hassusti, kun isäntä oli mennyt syöttämään Lottaa. Se oli tarjonnut vasikalle maitoa, mutta nyt sille ei ollutkaan maistunut, vaikka yleensä se tuli luokse, kun näki isännän saapuvan tuttisankon kanssa laitumelle. Sen massukin oli ihan täynnä. No, Jasmin oli sitten tullut paikalle ja pian isäntä oli äkännyt, että hei, tämähän on Jasminin vasikka! Se oli poikinut yön aikana. Sitten siihen oli tullut Jutta ja isäntä oli kysellyt, että missäs Lotta on? Jutta oli lähtenyt kävelemään harjulle ja sieltä Lotta löytyi nukkumasta kuusen alta. Eli vasikoita on nyt siis kuusi! Jasmin sai sonnipojan, joten pojuja ja tyttöjä on nyt molempia kolme. Oi onnea ja ihanuutta!

Jasmin ja Leo-poika.
Tuoreet mammat ovat hyvin erilaisia. Esimerkiksi Jaada puolustaa poikaansa ärhäkkäästi. Jos sen luokse yrittää mennä, niin emä ryhtyy puhisemaan. Ja jos menee vielä lähemmäksi, niin se ryhtyy puskemaan. Mutta antaa heidän olla rauhassa. Jasminin vasikka on taas ihan hellunlellunen, kuten äitinsäkin. Leon mummolle terveisiä Valtimolle!

Kyytöillä on myös näköjään tapana jakaa hoitovastuuta. Jaada ottaa hyvin usein hoiviinsa kolme vasikkaa: omansa sekä aiemmin syntyneet Liinun ja Leevin. Isäntä oli nähnyt, kun Liinun ja Leevin mammat olivat nukkuneet täyttä päätä paalien välissä sillä aikaa, kun Jaada oli vahtinut kolmea vasikkaa. Ihan mahtava systeemi!


2 kommenttia:

 1. Onnea vasikoista ja terveisistä Jasminin äidille.Terveiset kyllä menee pilven päälle.

  Jos saan neuvoa niin ottakaa Jutta kiinni ja vasikka tisulle. Kyllä se oppii jos vain saatte vasikan imemään ja oksitoni hormoni alkaa erittymään.Kaikki hiehot on saatu imettämään vasikaansa tällä konstilla.Kannattaa yrittää ainakin ja uskon että hieholla on maitoa, on vain niin tottumaton emä vielä.
  Yllättävää että Jaada on niin ärhäkkä vasikastaan kun se emä Aada on itse kiltteys.
  Ps. Onko Jouko jossain kun ei puhelimeen vastaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen yrittänyt vastata tähän kommenttiisi jo kolme kertaa, mutta jospa nyt onnistuisi, eikä teksti häviäisi bittiavaruuteen.

   Välitin Joukolle soittopyyntöterveiset! :) Isäntä on myysännyt aitojen kimpussa koko päivän.

   Ja kiitos neuvosta. Pitää jutella Jutan kanssa. Se kun tuntuu vain potkivan vasikkaa pois. Eilenkin sitä laiskotti ihan kamalasti ja kehtuutti oman vasikan hoitaminen. Vasikka huiteli laitumen toisessa päässä ja Jutta makasi umpiunessa muun lauman kanssa. Lopulta lähti lönkyttelemään Lotan luokse, kun kävin sanomassa, että nyt pitäisi vähän tormistautua :D

   Mansikkaa on muuten kohta saatavilla. Raakileita on jo :):):) Laitan mansikoista tänne blogiinkin, mutta tämä nyt näin ennakkotietona. Voi käydä poimimassa itse tai sitten tilauksesta poimimme. Teillehän satsi kulkeutuisi ihan kotiovelle, kun ajelen joka viikko siitä ohi.

   Poista