sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Vauhtia tunkkaisille energioille!

Kanatarha.
Sain eilen illalla raitisilmamyrkytyksen useamman tunnin pihalla myysäämisestä ja nukkua huitelin tänä aamuna puoliyhteentoista. Teimme isännän kanssa laidunportteja oikein urakalla, jotta laitumille ei enää tarvitse pujottautua verkkojen alitse. Mansikkamaan ja kanatarhan portit saimme maalattua valkeiksi, kunnes maali loppui.

Valmiita portteja saunan kupeessa.
 
Mansikkamaan portti.
Muutenkin tuli siivottua pihaa kaikesta vanhasta roippeesta. Oi miten tunkkaiset energiat lähtivät pihan eri paikoista liikkeelle ja tilalle pääsi virtaamaan parempia tunnelmia. Pihasaunan nurkalla on ihana iso kivi, joka oli peittynyt roskien ja muiden ruostuneiden tavaroiden alle. Nyt se pääsi hengittämään ihan eri tavalla! Saunan Lalli-tonttukin tuntui myhäilevän tyytyväisyyttään, kun maisema siistiytyi.

Niitin myös pihalta heinää pihatossa oleville sonnipojille. KalevalaKippari ja Kalle ovat saaneet elää leveästi kolmestaan navetalla. Toiveena olisi tehdä niille aitaus isännän tädin pihaan, mutta katsotaan nyt, mihin aika riittää.

 Kanojen tarha on jo hyvällä mallilla. Aidat on laitettu (myös tiheämpi verkko ruohonjuuritasolle) ja vanha viiri isketty kaakattajien mökin katolle. Leikkimökin sisälle pitää vielä laitella orsia ja muita "huonekaluja". Kenties kanat saapuvat jo tulevalla viikolla..?Sipuli on lähtenyt hyvin kasvamaan.
 Kasvimaalle kuuluu hyvää. Etenkin sipulit ovat lähteneet vauhdilla kasvamaan. Samoin perunakin on jo kivasti pinnalla. Porkkanat ovat itäneet heikommin, mutta kyllä sieltäkin satoa tulee - maahiset pitävät siitä huolen!

Seurakunta.
Laitumella oli kyllä sen verran levotonta menoa eilen illalla, että olin jo ihan varma pakomatkasta. Karja kiersi aidan vieruksia pitkin rehevämmän sapuskan toivossa. Erityisesti kyytöt kokoontuvat sumppuun ja ryhtyvät otsat vastakkain jupisemaan. Tuore heinä näyttää maistuvan paremmalta kuin toissapäivänä laitumelle ajetut paalit. Erityisesti yksi kyytöistä, Jilla, on ottanut asiakseen etsiä verkkoaidasta ne heikoimmat lenkit. Ajatuksena on laittaa paimenpoikaa laitumille, mutta siihenkin tarvittaisiin muutama lisätunti päivään.

Yksi karkulainen oli palannut pihattoon. 
Mutta kyllä tästä pihapiiristä aina töllöilijöitä löytyy. Pihalaitumen kymmenen pässiä olivat lähteneet juhannusyönä rimpsalle. Isäntä etsiskeli joukkoa eilen aamupäivällä pihaltamme ja huomasi, että ekoruohonleikkurit olivat kulkeneet pitkin ja poikin. Sitten hän kurkkasi pihattoon ja yksi pässeistä oli siellä. Seuraavaksi isäntä olisi lähtenyt tutkailemaan naapurien maita ja mantuja, mutta äkkäsi onneksi kurkata vielä navetan muihin tiloihin. Ja sieltä entiseltä maitohuoneelta loput löytyivät - nukkumasta.

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Koira ajoi karkulaiset lopulta laitumelle. Ja voi miten iloinen keskimmäinen paimenkoiramme Joppe olikaan! Yli-innokkaasta höseltäjästä, Jopesta, ei ole lainkaan paimentamaan lehmiä, mutta lampaiden kanssa se pärjää loistavasti!

Loput löytyivät entiseltä maitohuoneelta.
Joppe ajoi lampaat takaisin laitumelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti