keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Isännän ja pässin parturointia

Tästä se lähtee.
Tänään ryhdyimme tuumasta toimeen: oli aika keritä lampaita. Ja säähän oli kuin maajussin (heh) morsian eli aurinkoinen, lämmin, leppoisa ja raikas, muutamia mainitakseni.

Isäntä viritteli systeemit ulos navetan vierustalle. Keritsin saatiin tulille kaverini lahjoittaman adapterin ansiosta; englantilaista pistoketta ei tarvinnut lähteä sen kummemmin operoimaan. Lisäksi ulkona oli pressun päällä Kiuruvedeltä saatu kerintäteline. Parhaimmat villat laitoimme jätesäkkiin.

Järjestelyjä.
Ensimmäinen uhri haettiin pässien joukosta. Iso ruskea sai luvan tulla koekaniiniksemme. Isännällä oli hieman kokemusta keritsemisestä opiskeluajoilta, mutta minä olin puhdas untuvikko. Tai no, olenhan minä jo puolentoista vuoden ajan parturoinut isännän hiukset käytöstä poistetulla utarekarvaleikkurilla. Laskettakoon se jonkinlaiseksi kokemukseksi.

Kukas se lähtee ensimmäisenä?
Menepäs nyt siitä, mene mene mene.
Alkusäätämistä.
Isännälle tuli kuuma heti alkuunsa, joten turhat vaatteet joutivat pois.
Maajussi työnsä äärellä.
Timmy ei suinkaan odota vuoroaan, vaan se paimentaa ja vahtii kuten aina.
Isäntä suristeli ensimmäisen kandidaatin varttitunnissa. Kone pelitti hyvin. Mitään posliinista jälkeä ei tullut - en tiedä pitäsikö tullakaan - mutta jostakinhan se on aloitettava. Ja aika monina palasina villat tippuivat pois. Mutta hyvät naurut me ainakin saimme, kun "ihastelimme" lopputuloksia läheltä ja kaukaa. Isännän tuttava 4H:sta kävi myös tutustumassa keritsemiseen ja hänkin pääsi ihan tositoimiin!

Kovin rauhallisesti pässit olivat paikoillaan. Jotkut suorastaan nauttivat käsittelystä - tai sitten ne olivat hurmioituneita päästyään ulos. Pari haavat sain aikaiseksi lampaalle, vaikka surruuttelin hyvin varovaisesti. Onneksi ei sentään tullut pääsiäispaistia. Nivuset ovat se herkin kohta, kun ne ovat ihan paljaat. Myös häntä, pallit ja pippeli piti paikantaa.

Lampaita keritään pihallamme lähipäivien aikana, joten tervetuloa kokeilemaan. Tänään saimme parturoitua kuusi pässiä. Enempään ei ollut voimia. Työasento on aika hurja: pää alaspäin ja selkä könköllään, olitpa sitten maassa tai lavan päällä. Parikiloinen vehje on sekin aikamoinen pyöriteltävä näin heikot käsivoimat omaavalle naisimmeiselle.

Kahvitauko. 
Ja lepohetki.

2 kommenttia:

 1. No niin, siitä se lähtee kauniissa auringon paisteessa.
  Vois koettaa keritä niin että itse olisi maassa ja lammas telineellä.Ainakin osan lampaasta.
  Ettei selkä menisi poikki :D
  Huh,joka päivä joku poikinut ja nytkin yksi siellä kiertää ympyrää.Miten teillä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, keritsin seisaallaan maassa, seisaallaan telineellä, polvillaan telineellä....
   Meillä kasvatellaan tissejä. Jutta ja Jasmin poikivat varmasti ensimmäisenä. Eli ei oo vielä tullut pikkukyyttöjä.
   Voimia sinne! :):):)

   Poista