maanantai 25. maaliskuuta 2013

Rotupuhtaita karvapalleroita

Sydän suli eilen, kun kävimme ohikulkumatkallamme alkuperäiskarjatilalla Pohjois-Karjalan puolella. Tilalla on mm. kyyttöjä ja lapinlehmiä. Kyytöt ovat itäsuomenkarjaa. Uhanalainen rotu tietääkseni. Maailmassa on tällä hetkellä noin 800 kyyttöä, mikäli muistan oikein isännän juttuja.

Viikon päästä maanantaina reilut kymmenen kyyttöä muuttaa Kainuun puolelle. Niiden piti tulla jo tänään, mutta pääsiäinen sotki aikatauluja. Lisää kyyttöjä tulee jahka saamme tehtyä tilaa. Tämä on taas näitä byrokraattisia juttuja. Navettaa ei voi noin vain tyhjentää ja sen jälkeen täyttää uusilla asukkailla. Koska on sitoutunut tukien kautta tuottamaan maitoa, pitää tuotantoeläimiä olla jonkun verran, vaikka maitoa ei tuottaisikaan. Toisin sanoen lehmiä on toistaiseksi jätettävä tietty määrä kävelemään navettaan. Toki niistä huoli pidetään.

Mutta voi että minkälaisia karvapalleroita nämä kyytöt ovatkaan! Ja rotupuhtauden oikein aisti - eläimet ovat puhtaita, eivät jalostettuja. Ja todella kauniita. En ollut ennen nähnyt kyyttöjä kuin kuvissa. Tunnetuin kyyttöilijä taitaa olla Miina Äkkijyrkkä. 
Jaakko Kultamme. Sonni, jolla on duunia 12 tyttökaverinsa kanssa.
Neitikyyttöjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti