tiistai 24. syyskuuta 2013

Doula synnyttävän tukena

Tuleva äiti takana, doula edessä.

Navetalla on synnytys käynnissä. Isäntä tuumasi pari päivää sitten, että lähipäivinä yksi lehmistä poikii. Tänään kuulin tavallisesta poikkeavaa ääntelyä navetalta ja arvasin, että nyt on joku tuskissaan.

Oli hämmentävää seurata lehmän käyttäytymistä. Vasikka potkiskeli ihan selvästi lehmän vatsassa. Emättimestä valui limaa ja jotain muutakin hörpylää. Kurkin jo kauhuissani, että nytkö se syntyy.

Seurakseen ja tuekseen se oli ottanut tai pyytänyt hiehon. Tällä hieholla on kohdussaan vika, eikä sitä saa tiineeksi millään. Se on siis menossa teuraaksi.

Hieho ilmeisesti tiesi tehtävänsä. Se oli rauhassa, pysyi pitkiä aikoja paikoillaan. Aina polttojen aikana lehmä joko hyppäsi doulansa selkään tai nojasi sen alaselkää vasten. Mitä viisautta eläimissä onkaan! Navetalla on muutenkin äärimmäisen rauhallinen tunnelma, harmoninen suorastaan.

Ollessani 15-vuotiaana kesätöissä maatilalla Pyhäselässä näin ensimmäisen ja sen ainoan kerran lehmän poikivan. Vasikka oli tosin sen verran tiukassa, että se piti kiskoa ulos köyden ja kepin avulla. Ei ollut mikään kaunis näky. Sylissäni oli maanviljelijöiden lapsenlapsi. Sitä mukaan, kun vasikkaa kiskottiin ulos, sitä tiukemmin lapsi puristi minusta kiinni.

Isäntä arveli, ettei vasikka synny vielä tänä yönä. Tavallisesti lehmä kuulemma vetäytyy doulan luota omaan rauhaansa ennen h-hetkeä. Taidan kuitenkin vielä käydä katsomassa tilannetta ennen nukkumaan menoa...

4 kommenttia:

 1. Meillä alkoi maanantaina iltapäivällä yksi lehmä käyttäytymään oudosti ja kuinkas ollakaan kahdeksan aikaan pimeän tultua oli vasikka syntynyt. Joillakin se sujuu nopeaan. Lehmä piilotteli lastaan pari päivää ja nyt se jo hyppelehtii iloisena muiden lehmien seurassa. http://tuulher-no.blogspot.no/2013/09/uusin-tulokas.html

  Synnytys on kyllä mahtava asia, oli se sitten ihmisten tai eläinten :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi miten söpö sonni :)
   Täällä synnytetään edelleen... kaikki hyvin, mutta ei vaan suostu vielä tekemään..

   Poista
 2. Tuli mieleen josko Jaakko saisi hiehon kantavaksi, jos nyt yltäisi.
  Meillä on useita kokemuksia jossa siementämällä ei tule kantavaksi mutta astuttamalla ihan eka kerralla :D
  Jaakon isä sai tässä hol lehmän kantavaksi jota oli yritetty siem.9 kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä kysyä isännältä, että mikä ongelma tämän hiehon kanssa oli. Liian pieni kohtu?
   Mutta Jaakko on kyllä tulossa tyttöjen kanssa viikonloppuna kotiin (jippii!).

   Poista