tiistai 18. kesäkuuta 2013

Kello kaulaan kalkattamaan


Kili koli kuuluu laitumelta ja navetalta. Yksi kyytöistä, Jasmin, sai nimittäin kellon kaulaansa. Kellolla on kuulemma ollut ennen muinoin - ja miksei tänäkin päivänä - kaksi tehtävää: sen avulla on kuultu, missä karja on, ja toisaalta kellon kalkatus on karkottanut petoeläimet pois. Ilmeisesti tarkoitus on laittaa vielä kahdelle muulle kilkuttimet kaulaan. Laidunalue, minne kyytöt menevät piakkoin, on sen verran laaja, että kellot on hyvä olla kaulassa.

Jasmin on selvästi ollut tämän 12-päisen lauman johtohahmo. Ei kuitenkaan mikään diktaattori. Jos joku asia vaatii tutustumista tai rohkeutta, on Jasmin ensimmäisenä menossa mukana. Ja se on myös kaikkein ihmisläheisin.

Jaakko antaa hellyyttä Jasminille.
Toisia kyyttöjä tuntui ainakin vielä eilen ärsyttävän kellon kalkatus. Jasmin ajoi laitumella muita takaa ja nämä juoksivat karkuun. Ja monet kerrat se tallusteli yksinään, kun muut menivät porukassa.

Tosin todennäköisesti joku päivä panta on otettu nätisti pois. Sen verran nokkelia nämä rotueläimet tuntuvat olevan verrattuna friisiläisiin. Viikonlopun aikana ne olivat karanneet laitumelta nelisen kertaa. Taisivat huomata, ettei isäntä ole talossa. Vielä eilen aamullakin kokeilivat turpakarvoillaan paimenpoikien tehoa. Oikein etsimällä etsivät kujeilumahdollisuuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti