torstai 8. elokuuta 2013

Avoimet laitumet Naapurinvaaralla!

Tässäpä tiedote tapahtumasta:

Avoimet laitumet Naapurinvaaralla Sotkamossa

Naapurinvaaran kauniissa perinnemaisemissa on mahdollisuus nähdä alkuperäisrotuja laitumella.
Torstaina 8.8. klo 17-20 Naapurinvaaran hakamailla on avointen laidunten ilta. Keskitalon katajakedolla laiduntaa kainuunharmas rodun lampaita, seassa on muutama suomenlammaskin. Koulun luona olevassa Meriläisen lepikkohaassa laiduntaa itäsuomenkarjan (kyyttö) hiehoja ja nuori sonni.

Kainuunharmas ja kyyttö ovat uhanalaisia suomalaisia alkuperäisrotuja ja niitä pyritään säilyttämään erilaisilla tuilla ja säilytysohjelmilla. Naapurinvaaralla eläinten omistajat kertovat eläimistä ja laiduntamisesta. Kohteille on opasteet Naapurinvaaran tieltä.

Naapurinvaara on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi ja valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Alueella on runsaasti arvokkaita perinnemaisemia (niittyjä, hakamaita, metsälaitumia). Naapurinvaaran kyläyhdistys onkin tehnyt aloitteen maisemanhoitoalueen perustamiseksi Naapurinvaaralle. Kylän viljelijät ja kyläyhdistys ovat tehneet runsaasti töitä perinnemaisemien säilyttämiseksi. Viime kesänä alueella oli WWF:n järjestämä talkooleiri, jonka puitteissa niitettiin ja raivattiin keskeisiä perinnemaisemia. Maisemanhoito vaatii sitoumusta ja innostusta kyläläisiltä, laitumella laiduntavat eläimet ovat maisemanhoitoa parhaimmillaan.

Lauantaina 17.8 klo 9 alkaen järjestetään raivaustalkoot kyyttöjen laitumella Naapurinvaaralla.  Talkoisiin toivotaan runsaasti osanottajia raivaamaan perinnemaisemaa luontopolun läheisyydestä. Mukaan kannattaa
varata ainakin työhanskat, myös raivaussahaa tai muita raivaustyövälineitä tarvitaan. Talkootarjoilu on luvassa.

Tapahtumat järjestävät Naapurinvaaran kyläyhdistys ja Maisemat ruotuun –hanke (Kainuun ELY-keskus ja Maa- ja kotitalousnaiset)
Lisätietoja: Naapurinvaaran kyläyhdistys puheenjohtaja Hannu Koski p. 050-4639689, hannu.o.koski@luukku.com
Aili Jussila, suunnittelija, Maisemat Ruotuun -hanke p. 050 3808209, aili.jussila@ely-keskus.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti