keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Osta, osta - käytettynä

Kylmiö purettuna.
Meillä on lähes kaikissa hankinnoissa periaatteena se, että ensiksi etsitään käytettyjä. Se on halvempaa, se säästää luontoa, siinä pääsee käyttämään luovuuttaan. Huono puoli on se, ettei käytettyjen tavaroiden ostamiseen saa investointitukea. Toisaalta avustusten hakeminen on valtavan byrokraattista, ja tuotteesta joutuu maksamaan täyden hinnan. Avustus on maksimissaan 30 prosenttia. Työtuntien määrä on toki paljon isompi kuin jos tilaisi uutena.
 
Jopa navetta on tuotu osissa Kuusamosta. Yläpohjavillat on tuotu Pelson keskusvankilasta, missä villat vaihdettiin uusiin. Maitohuoneen ikkunat ovat sotkamalaiselta huvilalta. Paloseinät ovat Sotkamon vanhan pappilan tiiliseiniä. Ovet on kerätty eri paikoista. Maakellari on rakennettu Kainuun Osuusmeijeriltä puretuista betonielementeistä. Talon lämpökeskuksen teräspiippu on Kainuun ammattikoululta, lämpökattila löytyi rannikolta yksityishenkilöltä käytettynä.
 
Kuusamossa navetta oli paljon pienempi. Navetta suunniteltiin uudestaan luomusäädösten mukaisesti. Kuusamosta purettiin myös tornisiilo sekä heinävarasto. Niistä saatiin materiaalia navetan rakentamiseen.
 
Nyt suunnitelmissa on rakentaa elintarviketilat, johon tarvitaan myös kylmiöt. Erityisesti mansikka tarvitsee ensi kesänä kylmiötilan. Käytettyjä kylmiöelementtejä löytyi Joensuusta. Ensimmäinen kuorma tuotiin kotiin tällä viikolla. Loput haetaan ensi viikolla. Uutena tuon kokoluokan kylmiöt maksavat asennettuna noin 10 000 euroa kappaleelta.
 
Kylmäkoneet oli purettu kylmiöistä pois, joten ne pitää hommata erikseen. Yksi vaihtoehto on ostaa ilmalämpöpumput, joihin tilataan Amerikasta (Euroopasta ei saa) lisälaite. Sillä ilmalämpöpumpun tehoa voidaan nostaa niin, että lämpötila saadaan laskettua jopa nollaan. Idean tähän isäntä löysi netistä.

Kylpyhuoneremontti.
Ettei tekeminen lopu kesken, on isännän iltapuhteena rakentaa taloon toiset wc- ja suihkutilat. Vanha sisäsauna ja pukeutumistilat on nyt purettu. Vesivessoista luovutaan kokonaan; tilalle tulevat kuivakäymälät. Jos meillä on vesivessat, joutuisimme todennäköisesti rakentamaan jätevedenpuhdistamon ensi vuonna.

Tila sisustetaan niin pitkälle käytetyllä tavaralla kuin se on mahdollista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti