lauantai 20. elokuuta 2016

Mikä ihmeen Reko?


Moni on kuullut sanan Reko, mutta ei ehkä ole uskaltanut avata suutaan ja kysyä tarkempaa tietoa asiasta.

Reko on lyhennys sanoista Rejäl konsumtion - reilua kuluttamista. Reko-lähiruokapiirit toimivat Facebookissa omina ryhminään, esimerkiksi Reko Sotkamo, Reko Kajaani, Reko Oulu jne. Ryhmään liittymällä pääsee halutessaan ostoksille. Kannattaa ensin tutustua Reko-ohjeisiin (ne löytyvät ryhmäsivuston etusivulta ja/tai tiedostoista) ja aina voi kysyä infoa ryhmän ylläpitäjiltä.

Yksinkertaisuudessaan homma toimii niin, että tuottaja laittaa ryhmän sivustolle myynti-ilmoituksen ja siihen kommentoimalla asiakas tilaa elintarvikkeita. Rekojen kautta myydään yleensä lihaa, kalaa, kasviksia, marjoja, leivonnaisia, säilykkeitä, hunajaa ja maitotuotteita. Tuottaja kommentoi tilausta peukuttamalla. Sovittuna päivänä ja tiettynä kellonaikana, esimerkiksi klo 17.30-18.30, kuluttaja noutaa tilaamansa tuotteet suoraan tuottajalta ja maksee ne sovitusti paikan päällä. Kyse ei ole avoimesta torimyynnistä. Jos elintarvikealan toimija myy Reko-toimituksen yhteydessä tuotteita myös niille, jotka eivät ole tilanneet tuotteita etukäteen, tulee toimijan rekisteröityä liikkuvaksi elintarvikehuoneistoksi.

Reko-ryhmän ylläpitäjät voivat sopia tuottajien kanssa, kuinka usein Reko-jakoja pidetään. Yleensä niitä on 2-4 kertaa kuussa aina samana viikonpäivänä, samaan kellonaikaan ja samassa paikassa. Tuottajat ilmoittavat myytävistä tuotteistaan aina yhteen tilaisuuteen kerrallaan. Jos seuraava jako on kuun puolivälissä, ei myynti-ilmoituksia voi laittaa kuin tuohon jakoon. Sitten, kun Reko-toimitus on ohi, ylläpito avaa Facebook-ryhmässä mahdollisuuden seuraavaan jakoon ja siellä ilmoitteluun ja ostamiseen.

Lisätietoa löytyy esimerkiksi täältä.

Sormulan luomutila on mukana Rekoissa Sotkamossa ja Kajaanissa sekä Oulussa. Iisalmessa käydään harvemmin. Myynnissä on ollut mm. karjalanpiirakoita, pullia, marjoja ja lihaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti