lauantai 30. huhtikuuta 2016

Vasikoita tupsahtelee

Moikku.
On se aika vuodesta, kun kyytöt poikivat. Jaakko Kulta ja Kaleva ovat touhunneet ansiokkaasti laitumilla viime kesänä. Tarkkoja astumispäiviä emme tiedä, mutta neitien ja rouvien käytöksestä voi päätellä poikimisen olevan lähellä. Peräpää näyttää turpealta, samoin utareet paisuvat. Jotkut hakeutuvat herkemmin ihmisen lähelle kuin turvaa, kannustusta ja tukea hakien.

Poikiminen on lähellä.
Tähänkin mennessä poikimiset ovat onnistuneet hyvin. Kyyttöjä ei ole jalostettu, joten tässäkin suhteessa ominaisuudet ovat suosiolliset. Vasikat ovat mahtuneet syntymään hyvin, eikä yhtäkään ole tarvinnut auttaa vasikan sorkista vetämällä.

Vappuun mennessä on syntynyt neljä vasikkaa: yksi poika ja kolme tyttöä. Kaksi poiki nyt ensimmäisen kerran, Janikalle poikiminen oli jo kolmas, Kyllikille toinen. Lolan kohdalla imettäminen ei lähtenyt käyntiin. Maitoa olisi kyllä tullut, mutta emä ei päästänyt vasikkaansa tissille. Isäntä laittoi Lola kiinni lukkoparteen ja yritti ohjata vasikkaa tissille, mutta emä hätääntyi niin pahasti, ettei yritystä kannattanut jatkaa.

Lopulta turvauduimme naapuritilan maitoon, jota juotimme vasikalle parin päivän ajan neljästi päivässä. Emä kävi aina jurputtamassa vieressä ja haistelemassa sankoa. Pidin Lolalle puhuttelun, ettei tällainen peli vetele; ruoka kulkee niin kätevästi mukana ja kesälläkin on helppo ruokkia vasikkaansa. Eipä mennyt kuin vuorokausi, kun vasikka löytyi emänsä tissiltä aamulla. Hyvä niin.

Laitoimme korvamerkit vasikoille, mistä etenkään Janika ei tykännyt yhtään. Vasikka piti kantaa sellaiseen paikkaan, mihin emä ei päässyt. Sen verran äkäisesti se käyttäytyi. Korvamerkkien laitto oli kuitenkin nopeasti ohi ja vasikka pääsi emänsä luokse. Vasikat yleensä pyörittelevät päätään vähän aikaan, koska korvaläpykät tuntuvat varmasti oudoilta. Sen kummemmin niitä ei tarvitse esimerkiksi lääkitä; kipua ei ole.

Nyt kun Janika kuulee minun tai isännän äänen, se juoksee vasikkansa luokse! Tänä aamuna Janika huolehti myös tyttärensä Liinun Niisku-vasikasta, joka puikkelehti ympäri pihattoa. Ihmettelimme aikamme, miksi se on niin tarkka myös Niisku-neidistä, kunnes selvisi, että sehän on mummotettava!

Nuutin elämä alkoi tuttisankojuotolla.
Neilikkaa nukuttaa.
Kyllikin tytär Nyyrikki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti