tiistai 23. helmikuuta 2016

Karjalanpiirakkavallankumous!

Karjalanpiirakoita ruiskuoreen tehtynä.
Kaverini linkitti tänään facebookkiin ohjeen peltikarjalanpiirakasta. Pel-ti-kar-ja-lan-pii-ra-kas-ta. Reseptillä voi siis tehdä pellillisen kokoisen neliön muotoisen piirakan tai miksi sitä nyt kutsuisikaan.  Joka tapauksessa sillä ei ole mitään tekemistä karjalanpiirakan kanssa.

Kirjoitin piirakka-aiheesta Puoli kaupunkia -lehteenkin. Ihan itseänikin huvittaa fanaattisuuteni asian kanssa. Pohjoiskarjalainen pitää kiinni perinneruokansa kunniasta kynsin ja hampain. Mikään, ei mikään tehdaspiirakka tai peltipiirakka vedä vertoja aidolle, ruiskuoreen käsintehdylle karjalanpiirakalle, joka on voideltu sulalla, kirnutulla voilla. Niin se vain on.

Eräänä päivänä tein ystäväni toiveesta gluteenittomia riisipiirakoita. Taikina käyttäytyi ihan mukavasti, mutta aika murakkaahan se oli varsinkin tuossa rypytysvaiheessa. Mutta ainakin niiden maku sai kiitosta, jos ulkonäöllä ei voi - vielä - kehuskella. Gluteenittomia piirakoita valmistuu lisää taas tällä viikolla, joten tuotekehittely jatkukoon.

 Gluteenittomien piirakoiden kuoreen
laitoin tattarijauhoja ja riisijauhoa
Ensimmäinen gluteeniton piirakka.
Karjalanpiirakoiden tekeminen on terapeuttista. Toistat samaa asiaa tunnista toiseen - sikäli mikäli tekee vaikkapa sata piirakkaa. Vähempäähän ei kannata ryhtyä tekemään, koska siitä tulee vain paha mieli. Isäntäkin tempaisee kymmenen piirakkaa mennen tullen...

Jos ei ole koskaan tehnyt karjalanpiirakoita, kannattaa katsoa vinkkiä vaikkapa Pohjois-Karjalan marttojen sivuilta. Sieltä löytyy ihan videokin, mistä voi ottaa oppia. Piirakat onnistuvat vallan mainiosti sähköuunissa, vaikka tuleehan niihin ihan erilainen maku leivinuunissa paistettuna.

Ja melkein unohdan aina mainita luomusta, koska se on jo niin luonnollinen valinta itselleni. Mutta mitä enemmän luottaa karjalanpiirakoiden(kin) raaka-aineissa luomuun, sitä maukkaampia piirakoista tulee. Ja suolana käytän ruususuolaa, mitä voi laittaa tuplaten kuin resepteissä ohjeistetaan. Kannattaa aina maistella erityisesti tuon puuron suolaisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti