tiistai 12. tammikuuta 2016

Karitsahuumaa


Nyt ovat karitsoinnit ohi. Kaikki uuhet karitsoivat ja piitejä on yhteensä 25. Toivotaan, että kaikki jatkavat elämäänsä innokkaina ja terveinä emiensä hoitamana. Ja aika hieno suoritus pässeiltä - kiitos!

Muutamia karitsoja menehtyi tai syntyi kuolleena. Harmittavan kovat pakkaset osuivat samaan saumaan ja navetassa lämpö painui muutamia asteita pakkasen puolelle. Pakkanen yllätti kiristymällä ulkona nopeasti 33:een asteeseen yön aikana. Vielä illalla pakkasta oli mukavat 23 astetta. Vesijohtoputketkin jäätyivät, joten ylimääräistä tekemistä riitti.

Niiden emien - jotka sattuivat karitsoimaan pakkasöinä - heikoimmat jälkeläiset eivät selvinneet. Isäntä mietti lämpölampun virittämistä lampolaan, mutta sitä ei olisi uskaltanut jättää yöksi päälle tulipalovaaran takia - liian ylhäällä siitä ei ole hyötyä, liian alhaalla emä olisi yltänyt siihen. Toisena yönä isäntä viritteli navetalle öljyllä toimivan lämpöpuhaltimen, joka lämmitti tehokkaasti koko navettaa. Onneksi uuhilla on paksut villat yllään, joten ne lämmittivät läheisyydellään pienokaisiaan. Siksi emme kerinneet uuhia syksyllä.

Karitsojen syntyminen tähän aikaan vuodesta sopii hyvin maisemanhoitotehtäviä ajatellen. Kun karitsat menevät loppukeväällä laiduntamaan, ne ovat jo puolivuotiaita. Niiden pärjäämisestä ei ole huolta ja niiden työteho on toista luokkaa kuin pienen karitsan.

Karitsoista vanhimmat ovat jo oppineet lampaiden tavoille. Sitä mennään lampolassa kuin maanomistajat konsanaan. Joukossa on muutamia vilkkaampia tapauksia. Ne ovat koko ajan liikkeessä ja pomppivat nelinsorkin puoli metriä ilmaan.


Isi-pässi.

1 kommentti: