maanantai 17. elokuuta 2015

2,7 kilometriä muovia

Uutta mansikkapeltoa pukkaa.
 Tänään oli se päivä, jolloin pellolle ajettiin 2,7 kilometriä muovia. Jos taimia laitetaan 30 senttimetrin välein, täytyy mansikanalkuja istuttaa vajaat 9 000 kappaletta. Huomenna muovia ajetaan vielä noin puolitoista kilometriä. Näihin penkkeihin istutetaan taimet vasta ensi vuonna. Taimet saadaan omasta takaa, sillä ne otetaan mansikanrönsyistä.

Kyykkäystreenit jatkuvat siis noin kuukauden päästä tällä uudella mansikkapellolla. Siihen asti penkit saavat olla "kiinni", jotta rikkakasvit kuolevat muovin alle. Samalla maa saa tekeytyä rauhassa. Rivivälit pitää lanata avantilla, minkä jälkeen väleihin voi istuttaa kasvamaan valkoapilaa.

Uudella mansikkapellolla penkkien riviväli on sama kuin nykyisessä, mutta mansikat istutetaan yhteen riviin. Pelto on helpompihoitoinen, koska mansikat kasvavat muovin päällä, eivätkä levittäydy nurmelle. Nurmen ajaminen on helpompaa, kun ei tarvitse varoa mansikoita. Keväällä on helpompi putsata penkkejä kuolleista lehdistä ja rönsyistä, kun taimet ovat yhdessä rivissä.

Parhaillaan kyykkäämme, ryömimme, konttaamme ja millä tyylillä nyt kukakin etenee mansikoita poimien. Mansikkasesonkia on menossa kolmas viikko. Lämmin jakso tuli viime metreillä. Jos sateet olisivat jatkuneet, olisi mansikkasadolle saanut sanoa näkemisiin ensi kesänä. Mihinkään huippusatoon ei tänä kesänä ylletä - säiden takia - mutta se marja, mitä pellosta on noussut, on hyvälaatuista. Varsinkin nyt, kun yöt ovat pimeitä ja päivät aurinkoisia, on mansikan sokeripitoisuus noussut huippuunsa. Mansikat ovat supermakeita!

Luomumansikoita on toimitettu Kainuuseen ja Pohjois-Karjalaan sekä muualle Suomeen. Lisäksi meillä on käynyt runsaasti itsepoimijoita. Mansikkaa kypsyy koko ajan lisää, joten sitä riittää vielä mattimyöhäisillekin.

Isäntä kokeilee, miten syvälle maa on kuohkeutunut äestyksen jälkeen.

2 kommenttia:

 1. Kyllä tulevana kesänä on mansikkaa mitä poimia :)
  Jos saisi sopimuksen johonkin leipomoon niin sinne sitä uppoaisi hyvin.

  Raskaana oleva tyttäreni odottaa mansikoitaan vesikielellä mutta toinen sanoi ei kun ei mahdu pakkaseen ja on kaikki arkipäivät töissä niin ei kukaan ole ottamassa vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tarkoitus on saada joku kumppani tai kumppaneita, joille voi toimittaa mansikoita. Nämä luomumansikat tuovat huikean lisäarvon jollekin (ravintolalle, kahvilalle, leipomolle...), joka ymmärtää tarttua tilaisuuteen!

   Mansikat lähtevät tyttärellesi tänään ja ovat perillä huomenna. Onnea tulevalle isoäidille!

   Poista