sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Maitobaari auki!

Mitäs täällä tapahtuu?
 Julia poiki tänään laitumelle sonnivasikan. Muut vasikat olivat oitis katsomassa uutta leikkikaveria - tai paremminkin ne olivat maitobaarilla heti tuoreeltaan. Onneksi kyyttörouvat osaavat potkia kärkkyjät pois ainakin tässä alkuvaiheessa. Yhtenä päivänä näin, kun viisi vasikkaa oli yhden kyytön ympärillä juomassa maitoa; ja osa niistä oli jo lähes vuosikkaita. Kyyttömamma seisoi oikein tyytyväisenä siinä lasten keskellä. Oma vasikka oli onneksi jo hyvän ikäinen, joten tästä yleisestä maitojakelusta ei liene ollut haittaa kenellekään.

Hei kamut, täällä on maitobaari auki!
 Vasikat ovat reipastuneet kovasti kesän aikana. Usein ne kulkevat pienissä ryhmissä. Eräänä päivänä neljä niistä kulki peräkkäin laitumella aidan vierusta pitkin. Jonnekin oltiin selvästi menossa hyvin määrätietoisesti. Kaveruus korostui tuossa näyssä voimakkaasti. Mammatkin laskevat pienokaisensa pois silmistään. Alkuvaiheen herkeämätön huolenpito kestää muutamia viikkoja.

Muutama päivä sitten siirsimme viime kesänä syntyneet hiehot navettaan. Eilen ne lähtivät laiduntamaan Naapurinvaaralle. Oli yllättävää, kuinka nämä vuosikkaat ja niiden emot huusivat toisilleen pari päivää - toiset navetassa, toiset laitumella. Sumutorvet raikuivat yötä myöten merkkinä ikävästä.

Naapurinvaaralla on nyt 21 kyyttöä ja lapinlehmää. Laidun sijaitsee heti Naapurinvaaralle johtavan tien alkupäässä vasemmalla puolella. Alueelle pääsee esimerkiksi Naapurinvaaran lomakylän vastapäätä. Toinen laidunalue sijaitsee Naapurinvaaran koulun jälkeen tien oikealla puolella. Siellä laiduntaan nelisenkymmentä pässiä, uuhta ja karitsaa. Molemmilla alueilla saa kulkea vapaasti. Alueet ovat isoja, joten ei kannata hermostua, jos eläimiä ei löydä. Ja näin aluksi varsinkin kyytöt voivat olla arkoja. Sen sijaan lapinlehmävasikat ovat olleet Pelson vankilassa tuttipullojuotolla, joten ne ovat tottuneet ihmisten läheisyyteen ja ovat todella kesyjä.
Ihastusta ilmassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti