torstai 9. heinäkuuta 2015

Mainingin syntymäpäivä

Hei, täällä on uusi lauman jäsen, tuumaa Junna (vas). Oikealla tuore mamma Jasmin.
Kotipihamme laitumella harjun päällä on pieni metsäpläntti, joka on ennen muinoin ollut saari. Siellä puiden ja veden huuhtomien kivien keskellä on huikea tunnelma.

Oli mielenkiintoista seurata toissailtana, kun viimeisillään oleva Jasmin etsiskeli poikimispaikkaa. Parissa päivässä sen tissit olivat turvonneet ja se oli muutenkin tavallista levottomampi. Emme tiedä kyyttöjen tarkkoja poikimispäiviä, koska emme tiedä minä päivänä Jaakko Kulta on tyttöjä hoidellut viime kesänä. Voimme siis vain päätellä eläinten käyttäytymisestä - ja vatsan kasvamisesta - milloin ne mahdollisesti poikivat.

Jasmin vaelteli levottomana navetan lähilaitumella. Sikiöpussi roikkuen se lähti lopulta lyllertämään harjun päälle metsikköön. Välillä se pysähtyi ja yritti vääntäytyä kohti peräpäätään - avain kuin se olisi yrittänyt puhkaista turvallaan kalvot roikkuvasta pussista? Katselin prosessia pihaltamme käsin kiikareilla.

Tunnin päästä siitä lähdin kävelemään harjulle muu karja mukanani. Osa kyytöistä ehti metsikköön ennen minua. Jasminin löydettyään ne alkoivat huutaa kuin sumutorvet konsanaan. Kyytöillä on valtavan kova ja kantava ääni. Sieltä ilmoitettiin toisille, että uusi jäsen on syntynyt, tulkaa katsomaan!

Jasmin oli pyöräyttänyt sonnivasikan. Viime kesänä se teki Leo-pojan, joka on nyt kesätöissä Kaavilla Telkkämäen perinnepihassa. Tämä Maininki-poika oli aivan mahtavan värinen! Oikein tummanruskeanpunavalkoinen pieni ihanuus! Pian syntymänsä jälkeen se nousi ylös ja lähti hamuamaan mamman tissille. Ensin se etsi tissiä etupuolella, kunnes Jasmin ohjasi vasikkansa oikeaan suuntaan. Ennen sitä mamma puhdisti tissinsä ja nuoli sen jälkeen vasikkaansa. Liekö antanut tissin tuoksuja näin pienokaiselleen.

Jasmin ja Maininki viettivät ensimmäisen yhteisen yönsä metsikössä kahdestaan. Seuraavana päivänä mamma toi vasikkansa kotipihalle muun lauman joukkoon. Viime viikolla syntynyt Manu-poika yritti jo kovasti tuuppia Maininkia leikkimään.

Ensin puhdistetaan tissit.
Annas kun mamma auttaa sinut pystyyn.
Nyt etsit väärältä puolelta. Mene tuonne peräpäähän.
Hyvä, nyt on oikea suunta.
Meillä on kaikki hyvin.

3 kommenttia:

 1. Onnea Jasmin komesta pojasta <3

  Kyllä nyt voi sanoa että kannatti tehdä Jasminin äidille sektio ja pelastaa tämä lempeä tyttö elämään, vaikka emä siirtyikin pilven päälle tytärtään suojelemaan.
  Hyvin isäntäni tämän leikkauksen teki .)

  Mansikka ilmoitus meille, kiitos.
  Tullaan tukka suorana sinne keräämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, Jasminilla on tällainen historia. Jasmin on kyllä kaikkein lempein koko laumasta - ainakin näistä isoista. Ja samanlaista lempeyttä on havaittavissa myös Leossa <3 ja lienee Maininkikin samaa sorttia.

   Mansikat kypsyvät. Keräämään päästäneen viikon päästä - toivottavasti. Ilmoitus tulee kyllä heti - tervetuloa!!! Kiva nähdä!!!

   Poista
  2. Voi miten ihanaa lukea tällaista kun emo saa hoitaa vasikkansa itse ja vieläpä tuolla luonnon helmassa. Aivan mahtavaa <3

   Poista