perjantai 5. kesäkuuta 2015

Työtahti kiihtyy - meillä ihmisillä

Monte Criston Kreivi jäi mammansa ja siskolikkansa kanssa kotipihaan kesäksi.
Kesäkuu ja työtahti sen kun villiintyy. Välillä on pitänyt toppuutella isäntää, ettei se surullisen kuuluisa vuositarkastus taas yllätä. Parina viime kesänä on käyty ambulanssilla Kajaanissa. Muutoin ei sitten lääkärin ovea ole tarvinnut aukoa.

Isäntä on nytkin muokkaamassa peltoa, jotta perunan saisi maahan vielä tällä viikolla. Siemenperunoita taitaa olla noin 7000. Myös porkkanaa ja sipulia laitetaan kasvamaan. Sitten, kun on sopivia rakosia, voi käydä tekemässä Naapurinvaaran laitumella aitaa tai valita puuhan parinkymmenen muun joukosta. Mutta tähän "kesälomailuun" olen jo minäkin tottunut, joten nautitaan kesästä!

Mansikkamaat on saatu harjattua, rapsuteltua ja kyykittyä suht puhtaaksi vanhoista lehdistä. Isäntä rakensi harjakoneen avanttiin, jolla sai ajettua rivien välikköjen rönsyt irti. Käsipelillä homma onnistui sen jälkeen helpommin. Lehdet pitää saada penkeistä pois sen vuoksi, etteivät ne anna otollista kasvualustaa homeelle. Luomumansikoita kun ei saa - emmekä tahdokaan - myrkyttää homeentorjunta-aineilla.

Harjakone.
Käsipeli
Kanat ovat nauttineet ulkoilmasta täysin siemauksin. Niille on tehty ulkoilualue kanatarhaan, mihin ne pääsevät navetan kanalasta. Kanat on valjastettu omenatarhan hoitajiksi. Ne syövät muurahaisia, jotta muurahaiset eivät pääse pitämään peliä kirvojen kanssa. Muurahaiset pitävät kirvojaan kuin lypsylehminään. Kirvojen erittämä mesikaste on muurahaisten herkkua. Vastapalveluksena muurahaiset kuljettavat kirvojen munia tuoreille lehdille, mikä on tietysti omenasadon kannalta ikävä juttu.

Kanalaumassa on muutama yksilö, jotka eivät tahdo millään olla muiden kanssa tarhassa. Ne joko kaivautuvat verkkoaidan alitse tai hyppäävät aidan yli ja menevät omia teitään pihamaalla. Eilen illalla ne asettautuivat kuistille yöpuulle. Yksi kiipesi hattuhyllylle ja kaksi muuta asettivat pyllynsä kukkaruukkuun.

Munatuotanto on ollut vähäistä. Kanat lienevät nyt innostuneen ulkoilusta sen verran, että "työntekoon" ei riitä halua. Tai sitten ne käyvät tekemässä munansa jonnekin salaiseen paikkaan...

Thelma ja Louise.

2 kommenttia:

 1. Voi karkulaisia :D Eikö koirat aja niitä takaisin kanalaan? Voisin kuvitella että jos meillä kanat tepastelisivat pitkin pihoja niin ne olisi kohta entisiä kanoja... Tsemppiä töihin, niitä tuntuu riittävän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koirat eivät jostain syystä välitä kanoista. Tai sitten ymmärtävät, että ne kuuluvat jengiimme. Toki, jos koirille antaisi luvan, niin ne tarttuisivat heti toimeen!

   Kanat ovat menneet nyt muutamana yönä lampaiden luokse yöpuulle. Lampaat kun ovat siellä marjatarhassa, missä kanat olivat viime kesänä.

   Poista