lauantai 20. kesäkuuta 2015

Lintujen riemua

Yksi pääskynen tallentui tähän kuvaan. Niitä lenteli kyyttöjen ympärillä useita.
Meidän pihamme on tällä hetkellä lintukammoisen painajaispaikka. Pääskysiä lentelee pitkin ja poikin pihaamme. Ihme, ettei yksikään ole vielä napsahtanut oviaukosta otsaani navetalle mennessäni. Ne oikein innostuvat antamaan lentonäytöksiä, kun niitä kehuu! Aivan kuin ne kiittäisivät saamastaan asuintilasta.

 Pääskyset ovat tehneet pesiä navetan sisälle ja rakennuksen räystäiden alle, kotitalon ja varaston räystäiden alle ja kuistin alle ja autotalliin. Pääskyset kunnostavat vanhat pesänsä ja tekevät myös uusia. Navetalta käydään noutamassa kyyttöjen ja lampaiden pudottamia karvatuppoja. Linnut kantavat nokassaan liejua, korsia ja vettä ja muuraavat niistä savitalonsa. Linnut ovat niin täynnä touhua ja niin valtavan riemuissaan!

Pääskysiä on ollut pihapiirissä niin pitkään kuin isäntä vain muistaa. Vuonna 1993 tila siirtyi luomuun, minkä myötä tuli kuivalantaa ja kompostointi lisääntyi. Sitä kautta myös pääskysten ja muiden lintujen määrä lisääntyi pihapiirissä, koska niille oli enemmän syömistä. Luomutilallahan hyönteisiä on jos jonkinlaisia, koska niitä ei myrkytetä. Toisaalta, pääskyset ovat siitä mukavia, että ne syövät myös niitä tuholaishyönteisiä. Erityisesti toivomme pääskysten pitävän nälvikkäät poissa mansikkapenkeistämme.


Tienvarressa oleva kuusiaita on oikea lintujen kerrostalo. Siellä on varpusia ja rastaita. Myös toiselle puolelle tonttia on istutettu kuusia suoja-aidaksi, joka tulee muutaman vuoden päästä tarjoamaan pesätilaa kymmenille ja kymmenille linnuille.


Lintujen kerrostalo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti