keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Juhannusviikko

Kyyttöpojat Telkkämäen perinnetilalla.
Juhannusviikko on ollut mitä kiireisin. Onneksi säät suosivat sisätyöntekoa! Eikä kodissakaan ole tuulisen sään siivittämänä niitä minun vihaamiani itikoita. Mutta jo mansikkakauttakin ajatellen säät voisivat kyllä kernaasti lämmetä.

Viime sunnuntaina veimme kuusi kyyttöpoikaa Kaaville kesätöihin. Ne pääsivät aivan mahtavaan ympäristöön Telkkämäen perinnetilalle. Pojat saavat olla siellä näillä näkymin elokuun loppuun asti.

Lihan suoramyyntishowta pyöritetään parhaillaan. Tänäänkin teimme 13-tuntisen päivän. Ja tässä sitä vaan tarinoidaan. Vielä ei pysty rauhoittumaan yöunille. Ja aamulla pitää lähteä lihakuorman kanssa kohti Joensuuta. Eilen illalla vein lihakuorman Nurmekseen Makasiinin lähiruokapuotiin. Kannattaa käydä tutustumassa tähän idylliseen paikkaan!

Viime viikolla meiltä lähti kuusi kyyttöä teuraaksi. Ne olivat niitä meidän minikyyttöjämme. Lihaa tuli odotettua vähemmän, joten toiveemme pysyä hyvin lihassa seuraavat pari kuukautta murentui pelkäksi haaveeksi. Saimme me sentään säästettyä itsellemme pari kiloa kyytönlihaa! Suutarin lapsella ei tosiaankaan ole kenkiä!

Lihashowssa menee aika tarkalleen kolme päivää. Puoli päivää lihojen noutamiseen, päivä lihojen pakkaamiseen ja puolitoista päivää lihojen jakamiseen. Sitä ennen on tietysti myytävä lihaa ennakkoon. Pari viikkoa ennen lihojen toimittamista on hedelmällisintä aikaa mitä tulee myyntiin. Ja viimeisimpiä tilauksia tulee vielä näinä päivinä, jolloin pitää valitettavasti myydä ei oota.

On ollut mielenkiintoista seurata ihmisten ostokäyttäytymista. Alan pikkuhiljaa päästä siitä paremmin jyvälle. Suurin osa kuluttajista ei tiedä esimerkiksi lihan kilohinnasta mitään. Kaupasta tulee ostettua paketti jauhelihaa parilla kolmella eurolla. Mutta sitten, kun jauhelihan kilohinnaksi sanotaan 10 euroa, niin sitä kauhistellaan. Todellisuudessa se on luomujauhelihan kilohinnaksi todella vähän. Keskusliikkeissä luomujauhelihaa saa noin 14 eurolla kilon.

Kukkopoika.
Keittiössä piipittää 15 uutta tipukaista. Ehdimme jo säikähtää, ettei tästä satsista tule mitään, sillä hautomakone nosti projektin alkuvaiheessa lämpöjä uhkaavan korkealle. Ensimmäiset kuoriutuneet tiput olivat tavallista pienempiä ja hönelömpiä. Mutta kyllä nämä taitavat olla ihan pärjääviä yksilöitä. Sen verran ne ovat topakoituneet parissa kolmessa päivässä.

Kanalassa touhuaa kanoja ja kukkoja jo neljässä "polvessa". Ja ilahduttavan paljon näyttää olevan niitä toivottuja kanoja!

2 kommenttia:

 1. On todella henoa että teiltä meni eläimiä Telkkämäkeen ja Kolille. Meiltä kyselivät talvella mutta ei nyt lähdetty mukaan.
  Minikyytöt olivat minejä loppuun asti :)
  Hyvää Juhannusta täältä meiltä kaikilta eli yhdeksän henkeä juhlii Jussia meillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein hyvää juhannusta sinne teille!

   On kyllä helpottanut meidän kesäämme, kun saimme eläimet kesätöihin muualle. Ei tarvinnut rakennella aitoja yms. Ja pojat pääsivät kyllä aivan mahtaviin paikkoihin! Millähän mielin lähtevät loppukesästä kotiin...

   Minikyytöt olivat kyllä tosi pieniä sydämiä, luita ja kieliä myöten! Ja lihaa tuli tosiaan ennakoitua vähemmän. Kyllä tuolla kun katsoo noita isompia jumpuroita, kuten Juttaa, niin lihaa tulisi ihan toisenlainen määrä :D

   Poista