perjantai 1. toukokuuta 2015

Tipuja ja vasikoita

Kyytöt lempialueellaan kotilaitumella, puronvarressa.
Vappu on mennyt niin kuin muutkin päivät täällä maalla eli elukoita hoitaen, kotitöitä tehden. Parin päivän ajan on taas saanut hoidella tipuja. Piipittäjiä kuoriutui tällä kertaa viisitoista eli yhdeksän "suutaria" oli munien joukossa. Uusien tulokkaiden lisäksi kanalassa riittää vilskettä: kanoja on nyt 13, yksi kukko, 13 parikuista teiniä ja 16 kolmeviikkoista taaperoa.

Tiput ruokailemassa. Sapuskaa on ainakin riittävästi!
 Viikon sisällä on syntynyt kaksi vasikkaa. Jutta sai Martta-tytön ja Jaada oli tehnyt jossakin vaiheessa laitumelle pojan, joka sai nimekseen Max. Toissailtana ennen sääennusteiden povaamaa myräkkää isäntä aikoi kävellä laitumen läpi juuri sen vuoksi, ettei siellä vaan olisi yllätyksiä. Niin vain heinäpaalin kupeessa makasi sonnipoika, jolla ei ollut korvamerkkejä. Jaada oli onneksi hoitanut vasikkansa hyvin. Vasikka lienee ollut jo parin päivän ikäinen!

Max-poika seikkailulla. 
Jaadalla on kova luotto poikaansa. Mamma saattaa jättää pojan navetalle siksi aikaa, kun se itse menee ulos syömään ja ottamaan aurinkoa. Yleensä Max odottaa kuuliaisesti mamman osoittamalla paikalla, mutta tosinaan se lähtee pienelle seikkailulle. Milloin se tulee käytävällä vastaan tai sitten se on mennyt lappalaispoikien luokse kylään. Ja eiköhän tuo ole löytänyt tiensä myös poikamiesboxiin, missä isä Jaakko Kulta poikineen on.

Jutan ja Martan yhteiselämä sujui alkuun hieman heikommin. Jutta kun ei ryhtynyt taaskaan imettämään vasikkaansa. Viime kesänä oli sama homma laitumella. Lopulta yksi poikineista kyytöistä otti sen vasikan ruokittavakseen - ja hoidettavakseen. Nyt on pitänyt pari kertaa laittaa emä kiinni, jotta on saatu Martalle maitoa massuun. Tänään Martta imutteli tissillä ihan leikkiäkseen, joten maitoa oli kyllä saatu vatsa täyteen.

Neuvottelut menossa. Imetätkö vapaaehtoisesti vai pitääkö arvon leidi-Jutta sitoa taas paikoilleen.
Pikku kyytöt pääsivät ensimmäistä kertaa tutustumaan laitumen perukkaan, missä on ihanaa koivikkoa ja puroja.
Pelson vankilasta pari viikkoa sitten tulleet lappalaispojat lounaalla.

6 kommenttia:

 1. Onnea vasikoista ja tipuista ♥

  Jospa se Jutta nyt ottaisi "opin ohtaan ja neuvon nokanvarteen" :)
  Nuo viimekesän tytöt on jo isoja. Kaksiko niitä vain tuli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä kuvissa olevat vasikat ovat tänä vuonna syntyneitä. Viime kesän neidot ja sällit ovat jo tooooosi isoja. Kahdestatoista kyytön ydinporukasta kymmenen poiki viime kesänä :) Jillalla oli kiimakierto vähän vinksallaan, mutta nyt näyttää siltä, että jo ihan tekemäisillään. Jaakko sai homman hoidettua.

   Jutta otti opikseen. Pari kertaa piti sitoa kiinni. Ehdottelin jo sitäkin vaihtoehtoa, että auto tulloo ja hakkee, jos ei ala imettäminen onnistumaan. Tänään päästettiin Jutta ja Martta laitumelle muiden sekaan. Martta meni kuin raketti ja mamma lönttäsi perässä ja ammui sen minkä jaksoi.

   Poista
  2. Hyvä että Jutta oppi.
   Jillan isä Ape on kaksonen eli tupliakin voi tulla.

   Poista
  3. Ootettiin jo Jutan kohdalla tuplia, kun matami oli ihan älyttömän lyllykkä. Mutta massaa taitaa olla ihan muuten vaan enemmän kuin muilla. On kaikkein vantterin näistä meidän emännistämme.

   Poista
 2. Voi kun on hauskoja kuvia <3 Paljonkos noita kanoja teillä nyt on yhteensä?

  Mulla olisi sinulle haaste blogissani. Saa tehdä, jos jaksat/ehdit. Mutta ei ole pakko :)

  http://multadiagnostiikka.blogspot.fi/2015/05/11-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on Edward-kukko ja munivia kanoja on 13. Tipuja ja teinejä on melkein 50! Vielä ei ole saatu tehtyä tarkkaa diagnoosia uusien tulokkaiden sukupuolesta. Toivottavasti kanoja olisi suurin osa :) Uudet tiput kuoriutuvat ensi viikonloppuna.

   Katson haasteen! Kiitos!

   Poista