tiistai 21. huhtikuuta 2015

Lihan suoramyynti alkoi!

Entrecote.
Viikko on hurahtanut työntäyteisesti. Mutta selvisimme kunnialla viikonlopusta! Kaunis kiitos apulaisillemme läheltä ja kaukaa, joita ilman yöunet olisivat jääneet vieläkin vähäisemmäksi. Kyllä maailmankaikkeus järjestää asiat jo ennakkoon, vaikka itse emme aina sitä aluksi tajuakaan.

Olimme jo varautuneet lihojen hakuun keskiviikkona, mutta lihajalostamolta tulikin tieto, että lihat ovat haettavissa vasta perjantaina. Sitten alkoi yhteydenottorumba useille kymmenille asiakkaille, joiden kanssa olimme jo ehtineet sopia lihan toimittamisesta. Onneksi yhtään tilausta ei mennyt tämän parin päivän viivästyksen takia sivusuun. Ja kyllähän sitä itsekin nyt ymmärtää, että useat tekijät voivat muuttaa tätä suoramyyntikuviota suuntaan jos toiseen.

Viikonlopuksi meille oli tulossa vieraita, jotka pääsivätkin sitten töihin. Onneksi tällä mahtavalla pariskunnalla riitti intoa ja huumorintajua. Kuulumiset vaihdettiin lihoja pakatessa. Näin oli ilmeisesti tarkoitettukin. Saimme kaivattua apua.

Iloinen yllätys oli myös se, että Viskaalista haetut lihat oli leikattu ja pakattu aivan äärettömän siististi. Me jo pelkäsimme, että lihat tulevat niin, että meidän pitää tunnistaa paistit, fileet yms. toisistaan. Mutta lihat oli pakattu vakuumiin ja päällä oli nimilappu. Ja asiakkaat saivat niin mahtavan näköisiä lihoja, että niissä ei ollut mitään ylimääräistä.

Oli muuten aika mielenkiintoista nähdä ensimmäistä kertaa, mitä kaikkea naudasta oikein "irtoaa". Minkä näköisiä eri paistit ovat, minkä verran naudan maksa painaa (6-7 kiloa), minkä näköisiä ovat sydän, munuaiset ja kieli.

Kauppiaat lähdössä matkaan.
Kosti-kylmäauto matkalla Pohjois-Karjalaan.
Yhteensä toimitimme viikonlopun aikana lihaa ja sisäelimiä noin 600 kiloa Kainuuseen ja Pohjois-Karjalaan. Tällä viikolla lihaa on myytävänä nelisensataa kiloa. Lähes kaikki on jo varattu etukäteen. Ihan mahtavaa! Ja tarkoitus on tällä viikolla ottaa lisää kuvia elintarviketilasta, lihojen pakkaamisesta ja itse lihoista; tuo ensimmäinen rypistys meni täysin työntouhussa.

Toukokuussa menee teuraaksi alustavan suunnitelman mukaan viisi nautaa. Kesällä on lihan suoramyynnissä taukoa, sillä eläimet ovat laitumella. Lisäksi mansikkakausi työllistää meitä kiitettävästi.


Kiitos vieraallemme Anjalle ruuasta, jonka hän loihti meille ollessamme jakamassa lihaa. Tässä annoksessa perunat, sipulit ja liha ovat omalta tilaltamme.

6 kommenttia:

 1. Kyllä siinä on hommaa ollut tuollaisen lihamäärän jakamisessa! Tosi hienoa että on ollut noin hyvä vastaanotto ja tilauksia on tullut paljon. Ehkä Kainuulaisetkin alkavat oppimaan mikä merkitys on lihan laadulla ja huomaavat että liha on täysin erimakuista kun eläin on ruokittu sillä millä kuuluu eli ruoholla ja heinällä. Tsemppiä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempistä! Opettelemista oli meillekin tuo ensimmäinen kerta. Nyt toisella kertaa homma on jo vähän tutumpaa. Ja mieluummin myymme lihaa näin kuin että eläimet menisivät lihatalojen kautta kauppoihin. Mukava olla suorassa kontaktissa asiakkaisiin. Budjettipuoleen palaan varmasti tässä kevään aikana blogissani.

   Sitä tässä yritetään, että mahdollisimman moni pääsisi hyvän lihan makuun kohtuuhinnalla. Ja ryhtyisi kenties ajattelemaan, että mitä syö ja mitä syöttää muille. Toivotaan menestystä kaikille luomuyrittäjille!

   Mukavaa kevättä sinulle :0)

   Poista
 2. Kylllä se on hienoa tämä teidän lihanmyynti idea.
  Nyt isäntä elää kanssasi unelmaansa.

  Meillä on pakastimessa oman hol-sonnin lihaa.Joi maitoa 7 kk 40 litraa päivässä ja kasvu oli huikeaa. Ikä 13 kk ja lihapaino 256 kg.Hyvää on liha.

  Onnellista aikaaa teille ja kanamunia jos vain riittää niin kiitos meille myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Idea on varmasti vanha :D :D mutta tämä toteutus oli vähän yllätys itsellekin. Tosin isäntä oli kerännyt vuosien aikana kaikenlaista materiaalia (jonkun mielestä romua) tätäkin projektia varten, joten lienee ollut tämä suoramyynti jossakin alitajunnassa jo jonkin aikaa.

   No onpas siinä ollut sonnilla painoa! Vautsi! Teille mie en sitten taida pitää myyntipuhetta meidän lihastamme :D

   Poista
 3. Kyllä me maajussit ollaan etuoikeutettuja, kun saadaan ainakin välillä syödä ruokaa, joka ollaan itse kasvatettu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Liha, kananmunat, perunat, porkkanat, sipulit, mansikat ja muut marjat tulevat omalta pihalta. Tänä vuonna ehkä jo ruisjauhojakin. Maitoa en oo vielä yrittänyt turistella kyyttöjen tisseistä.

   Poista