torstai 16. huhtikuuta 2015

Lihaa lähtee ja tulee


Terve.
Tänään oli taas normaalista poikkeava päivä. Kaksi eläintä lähti teurasauton kyytiin. Yksi holstein ja yksi ylämaankarjalainen nousivat nyt viimeiselle matkalleen. Tuoretta luomunaudanlihaa on siis myytävänä taas ensi viikon loppupuolella.

Viskaaliin vie tie.
Tällä viikolla haemme edellisen teuraserän lihat Viskaalista. Edellisessä erässä lähti kolme parivuotiasta nautaa. Alun perin oli tarkoitus laittaa vain kaksi, mutta lihatilauksia tuli kolmen eläimen verran. Mukavasti tuli kyselyjä aina kielistä, luista ja sisäelimistä lähtien. Tosin vasta viikonloppuna nähdään, miten paljon esimerkiksi paisteja jää yli. Todellinen lihamäärä saattaa yllättää! 

Tällä viikolla ohjelmassa on siis lihan pakkaamista vakuumeihin. Viikonloppuna toimitamme lihat asiakkaille. Jännä viikko on siis menossa! Tekemistä on ollut aina etikettien tulostamisesta suojavaatteiden ostamiseen ja papereiden täyttämisestä tilausten hoitamiseen.

Kuva rakenteilla olevasta elintarviketilasta parin viikon takaa.
Ketäs nämä tällaiset valkoiset ovat?
Tilalle tuli kuusi lappalaista (Pohjois-Suomen karjaa, PSK) sonnivasikkaa Pelsosta. Ja voi miten reippaita poikia sieltä saapuikaan! Kyytöt olivat heti rivissä katsomassa, että mikäs on homman nimi.

Sonnipojat pääsivät omalle osastolleen. Paikat tutkittiin, rodeohyppyjä tehtiin ja maistuihan se ruokakin. Ja kovasti oli näillä pojilla asiaa. Ella, joka tuli meille Pelsosta pari vuotta sitten, kävi haistelemassa vasikat. Taisi olla tuttuja tuoksuja.

Lappareita tulee meille jatkossakin Pelson vankilalta, missä ne ovat kasvaneet luomuna. Lappalaissonnit on tarkoitus kasvattaa lihaksi. Ensi vuonna myytäväksi tulee siis kyytönlihan ohella lapparia.

Uusi paikka ihmetyttää.
Tulehan sieltä syömään.

4 kommenttia:

 1. Minkälaiset parsisysteemit teillä on käytössä? Parsimatot? Soraa alla?

  VastaaPoista
 2. Hienoa että lihalle on kysyntää.Se on se LUOMU joka kiinnostaa :D

  On tämä elämä kummallista. Teille saapui psk karjaa ja meiltä lähti tänään psk hiehot Nurmekseen kantakarjaksi. Kaksi psk poikaa vielä kasvamassa ja sitte se on siinä.

  Kesää ja mansikoita odotellen,terveisin R&J.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, hyvä, että saitte hiehoille uuden kodin!

   Niin, tuosta lihasta. Moni on sanonut nyt testaavansa, että onko siinä mitään eroa, jos ostaa kaupasta ns. tavallista jauhelihaa vaiko luomua suoraan tilalta. Ja hyvä niin! Maistamallahan sen eron huomaa. Ja moni pitää sitä tärkeänä, että tietää, mistä liha tulee. Mutta tästäpä sitä nyt jatkellaan suoramyyntiä ja kuulostellaan asiakkaiden kommentteja.

   Mukavaa kevättä teille molemmille! :0) Munia tuon, kun niitä millon on "vapaana".

   Poista