tiistai 3. maaliskuuta 2015

Minikyytöt vastaan me

                                                         
Pikkuinen Matilda.
Meille on syntynyt parin viikon sisällä neljä uutta kyyttöä. Niin sanotuista minikyytöistä on poikimatta vielä kaksi. Tänään katselimme emäntien peräpäitä, kun ne olivat syömässä, niin näystä päätellen viikon sisällä syntynee vielä kaksi piiperoista. Tissit ovat pompsahtaneet jo pullukoiksi ja römpsä roikkuu.

Nämä kuusi minikyyttöämme ovat pienikokoisempia ja lyhyempi jalkaisia kuin muut kyyttömme. Siksi olemme ristineet ne minikyytöiksi. Ne olivat meille tullessaan äärimmäisen säikkyjä, eivätkä ne vieläkään ole mitään kainalomössyköitä. Perimä vaikuttaa luonteeseen, samoin kuin syntymätilalla saatu hoito. Tässä tapauksessa perimällä lienee isompi vaikutus.

Et tule kyllä yhtään lähemmäksi, tuumaa Keiju-emä Mokkula-vasikka vieressään.
Jotenkin arvasin, että minikyytöt eivät päästä helposti lähelleen varsinkaan poikimisen jälkeen. Menin pyyhkimään yhtä vastasyntynyttä pyyhkeellä, kun emä ei ryhtynyt nuolemaan sitä puhtaaksi. Emä tuli sitten päälleni kuin yleinen syyttäjä. Isäntä puolestaan laittoi yhdelle vasikalle korvamerkit, mikä päättyi lopulta isännän ja kyytön väliseen matsiin. Isäntä voitti tämän ottelun.

Itse poikimiset menivät hyvin. Aamunavetalla huomasimme, että taas oli tullut uusi jäsen värikkääseen joukkoomme. Yksi minikyytöistä ei ryhtynyt millään imettämään pienokaistaan. Vasikka olisi kyllä halunnut tissille, mutta emä pyörähti aina vaan pois. Se oikein tärisi jännityksestä. Lopulta jouduimme sitomaan emän kiinni. Isäntä piteli sitä paikoillaan ja minä ohjasin vasikkaa tissille. Mutta kun emän jalan ovat lyhyet ja utareen vetimet pitkät, niin siinä saa vasikka tehdä töitä ennen kuin vääntäytyy tissille. Oma aikansa meni tässäkin taistelussa, mutta lopulta tyttö sai maidot suuhunsa ja emäkin rauhoittui heti.

Minä olen pieni ja voin seikkailla missä haluan. Tässä Malla.
Vasikat reipastuvat tosi nopeasti, kun ne vain saavat maitoa massuunsa. Jo vuorokauden ikäisenä pompitaan iloisesti, ja hakeudutaan toisen pienen seuraan - jo sellainen on lähettyvillä. Parin vuorokauden ikäinen Myski-sonni karkasi toissailtana pinnojen välistä käytävälle ja sitä kautta ruokintapöydällä; ja emä ulvoi hätäisenä karsinassaan. Isäntä oli tänään avannut portit poikimakarsinasta, joten emät ja vasikat pääsevät halutessaan muun karjan joukkoon.

Hei, minä tahtoisin jo pois täältä poikimakarsinasta, sanoo Mokkula-sonni.
 Joku aika sitten kerroin Klaara-kanastamme, joka ryhtyi hautomaan. Into ei kestänyt pitkään, joten sen pituinen oli se projekti. Se saattoi olla pitkiäkin aikoja poissa pesästään. Klaara kyllä viihtyy korissaan, mutta saa nyt nähdä, tuleeko munista tipuja. Tarkoitus on jättää Klaaralle muutama merkitty muna koriin ja ottaa tuoreet munat iltaisin mukaamme.

Viikon verran keittiössämme on käynyt hautomakone. Siellä on 24 munaa. Toivottavasti edes joku niistä olisi hedelmöittynyt. Nyt asian voisi jo tarkistaa valoa vasten. Mutta toivotaan, että parin viikon päästä tapahtuu jotakin todella jännää!

Hautomakone.

4 kommenttia:

 1. Oih, kun ne on pikkuisia ja söpöjä. Onnittelut jokaiselle erikseen.
  Toivotaan että Jaakon perimä tekee minikyyttöjen vasikoista suurempia kuin emät on.

  Harmi kun siellä lehmät puolustaa liikaa vasikoitaan.
  Meille tullut vaan tyttöjä ja kukaan ei ole uhitellut vasikastaan.
  Varmaan tietävät että se on laaki ja vainaa jos alkaa vihotella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minikyytöt ovat jo saaneet lähtötuomion. Kunhan nyt ensin hoitavat vasikkansa. Imetykset ovat kyllä menneet nyt mallikkaasti ja muutenkin pitävät hyvän huolen pikkuisistaan. :)

   Poista
  2. Erittäin hyvä päätös.Ei omaa terveyttä kannata riskeerata eläinten kanssa.
   Ja onhan teillä korvaavana eläimenä viime kesänä syntyneet tytöt. Vuosikas kun riittää korvaamaan poistetun eläimen.

   Poista
  3. Juu, isäntäkin sanoi, ettei yksikään eläin ole vielä käynyt noin hanakasti päälle. Teiltä tulleista kyytöistä ainoastaan yksi uhitteli viime kesänä laitumella.

   Jaakko Kulta on muuten nyt yksihuoltajana :D Jaakko, Kaleva ja kuusi sonnipoikaa ovat omassa poikamiesboxissaan. Hyvin on pojilla mennyt. Pari päivää huusivat kurkut suorina - sekä emät että sonnit. Sitten meni äiteiltä ääni :D

   Poista