lauantai 14. maaliskuuta 2015

Lihan voi jo melkein maistaa suussa

Elintarvikehuoneisto tulee entisen maitohuoneen paikalle. Oikeanpuoleisesta ovesta pääsee edelleen navetalle.
Elintarvikehuoneisto eli suoramyyntila valmistuu hyvää vauhtia. Tällä viikolla on maalattu, listoitettu ja hiottu pintoja. Vielä on jonkun verran seinien hiomista ja pinnoittamista. Maajussini on ahkeroinut kovasti asian parissa. Ihmettelen harva se hetki, että tila todellakin valmistuu!

Huoneistoon on siis rakennettu kylmiö kierrätystavarasta. Navetan eteiseen johtava ovi laitettiin umpeen, koska elintarvikehuoneistosta ei saa olla käyntiä navettaan. Ulko-oven ja tilan väliin piti rakentaa tuulikaappi, ja myös siivouskomero on tehty.

Kylmiö. Ikkunat kanalaan näkyvät oikealla.
Tässä kanalan ikkunat ovat vasemmalla. Tuulikaappi ja siivouskomero ovat oikealla.
Kulta lempipuuhassaan eli kuutioimassa kulmaukseen tulevia listoja.
Lisäksi prosessi on vaatinut muun muassa omavalvontasuunnitelman teon. Apua siihen ostettiin ProAgrialta. Omat voimavarat eivät enää riittäneet syventymään siihen paperisavottaan. Myös hygieniapassit on hyvä olla meillä molemmilla. Itselläni se oli jo entuudestaan. Lisäksi on pitänyt hommata rosteripöytiä, kassakone, vaaka, vakuumikone, lihalaatikoita, laatikonalusia... En varmasti muista noista hankinnoista puoliakaan. Ja niin, kylmäauto löytyi käytettynä Tampereelta.

Kylmäauto oli etsinnässä pitemmän aikaa. Myös mansikat tarvitsevat kylmäkuljetuksen. Kuorma-autoksi rekisteröityjä kylmäautoja kyllä on ollut myytävänä, mutta nyt tärppäsi ja löytyi pakettiauto. Kylmäkone on juuri uusittu. Lihankuljetuksessa lämpötilan pitää olla +2 eli se vaatii suhteellisen tehokkaan koneen. Lisäksi auton kylmäkonetta voidaan käyttää myös ulkopuolisella voimavirralla eli käytännössä lisäkylmiönä.


Kylmäautomme Kosti.

Mitä tulee hankkeen kustannuksiin, niin mitään tukia ei ole käytetty. Investointiavustuksia ei tällä hetkellä myönnetä. Käytännössä raha on tullut meijerin osuusmaksun palautuksesta, pienestä lainasta ja alv-palautuksesta. Kustannukset ovat pysyneet kohtuudessa, ja mitä nopeammin tilat saadaan valmiiksi, sitä vikkelämmin pääsemme myymään lihaa.

Eviran sivuilta löytyy hyvin tietoa, mitä kaikkea lihan suoramyynti tilalta edellyttää. Eläimet siis lähtevät meiltä teurastamolle, missä liha tarkastetaan. Me sitten haemme ns. palautuslihat teurastamolta tilallemme käsittelyä, pakkaamista ja myyntiä varten. Pakkausmerkinnöissä on mm. tunniste, mistä pakkauksen lihan alkuperän voi jäljittää. Meillä se on poikkeuksellisesti sama kuin eläintunniste eli sama kuin eläimen korvamerkissä oleva pitkä numerosarja.

Kalevala-sonni aterioimassa aurinkoisessa säässä.
Milli nautti lämmöstä vanhan traktorin päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti