lauantai 28. maaliskuuta 2015

Klaarasta tuli äiti!

No nyt riittää ihmettelemistä.
Kanalassa on eletty ihanaa tosielämän näytelmää. Klaara-kanamme sai hillittömän hautomakuumeen muutama viikko sitten. Hautomisyritys kuitenkin epäonnistui, koska rouva ei malttanut istua korissaan. Se oli liian pitkiä aikoja poissa ja toisinaan se meni istumaan toiseen koriin, missä oli enemmän munia. Merkkasimme sen alle pari munaa, ja keräsimme tuoreet munat päivittäin alta pois.

Klaara.
Muut kanat kävivät munimassa lisää munia Klaaran koriin.
Hautomakoneen laitoimme tulille viitisen viikkoa sitten. Pari viikkoa tästä hetkestä taaksepäin 24 munasta kuoriutui 14 tipua. Kasvatimme tipuja reilun viikon verran laatikoissa. Voi mitä persoonia sieltä paljastuikaan! Toiset olivat tormakoita, toiset vetäytyneempiä, yksi tuppasi aina menemään istumaan toisten päälle, toinen asettui ruokakupille istumaan etteivät muut pääse syömään.

Huhuu, hei, herätkäähän tekin jo!
Tällä viikolla isäntä sitten höynäytti Klaaraa. Mies oli käynyt hakemassa Klaaran hautomat munat pois korista ja vienyt tiput tilalle. Klaara oli kerta kaikkiaan seonnut onnesta! Se oli katsonut pariin otteeseen tyhjään koriin ja ihmetellyt, että minne munat olivat hävinneet.

Äitiys on sujunut mallikkaasti. Klaara on ottanut kaikki piiperoiset omikseen. Se on tampannut reittejä olkimatolle, ruokkinut tipuja ja kutsunut ne siipiensä alle lämpimään. Sinne koriin kaikki lapset kipuavat mamman helmojen alle suojaan. Niin liikuttavaa! Ja voi että voi olla iloinen yhden kanan puolesta!

Mamman kanssa korissa.
Pari päivää sitten muut kanat kaivoivat yön aikana tunnelin aidan alta tipulaan. Sen verran tämän perheen elämä kiinnostaa niitäkin. Yksi tipuista oli karannut kanalan puolelle, mutta onneksi se oli otettu hyvin vastaan. Nyt tämä karkulainen on taas tipulassa.

Hautomakoneessa on taas muhimassa 24 munaa. Tipuja saadaan sopivasti pääsiäiseksi.

3 kommenttia: